Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Nummelan lentokenttä maailman kärjessä – Nummelassa on jo käytössä uusi, automaattinen valvontajärjestelmä, joka julkistettiin Kaivopuiston lentonäytöksessä perjantaina

Nummelan lentokentällä toimii maailman ensimmäisen lentokenttien automaattinen valvontaratkaisu. Puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saab AB, sen tytäryhtiö Combitech AB ja turvallisuusratkaisujen toimittaja Certego Oy julkistivat kehittämänsä järjestelmän lentonäytöksessä, joka järjestettiin Helsingin Kaivopuistossa viime perjantaina.

Järjestelmä kantaa nimeä CAMARS3, ja se otettiin Nummelassa käyttöön jo alkuvuonna. Nummelalle uudistus on osa isompaa murrosta, sillä lentokenttä on tänä vuonna ottanut vastaan suuren osan vuoden vaihteessa lakkautetun Malmin lentokentän liikenteestä.

CAMARS3 on Saabin, Combitechin ja Certegon yhteistyössä kehittämä kokonaisratkaisu, joka mahdollistaa valvomattomien lentokenttien entistä turvallisemman käytön. Halutulle alueelle lentokentän ympärille luodaan ikään kuin näkymätön aita, niin kutsuttu geo-fence.

Järjestelmä havaitsee kiitotiealueella tai muulla määritellyllä alueella olevat esteet, esimerkiksi villieläimet, ja välittää tiedon automaattisesti valvontajärjestelmän kautta lentäjälle. Järjestelmään kuuluvat kamerat havaitsevat liikkumattomat esteet tutkan seuratessa liikkuvia kohteita. Kun tutka havaitsee liikkeen, aktivoi se myös automaattisen kuulutuksen varoittaakseen kentällä liikkuvia, kerrotaan tiedotteessa.

Uudistuneet ilmailumääräykset mahdollistavat jopa kaupallisen ilmailun valvomattomille lentopaikoille. Toiminnan riskinarvioinnin vastuu jaetaan jatkossa itse lentokentälle. Kiitotiellä olevien esteiden tunnistaminen on kriittistä, kun halutaan toimia mittarilentosääntöjen mukaisesti yöllä tai huonoissa sääolosuhteissa. CAMARS3 mahdollistaa automaattisesti valvotun ilmailutoiminnan nykyaikaisten turvallisuusstandardien mukaisesti, ja tavoitteenamme onkin saada ratkaisu käyttöön laajemmin, sanoo Magnus Johansson, Combitech AB:n liiketoiminta-alueen johtaja.

Ratkaisu suunniteltiin ja toteutettiin neljän toimijan yhteistyönä. Certego toimitti ja asensi kentälle IP-osoitteelliset kamera- ja maatutkajärjestelmät sekä ulkotornikaiuttimet. Saab ja Combitech vastaavat järjestelmään integroiduista automaattisen valvonnan järjestelmistä. CAMARS3 sisältää lisäksi integraatiot lentokentän sääasemaan, kiitotievaloihin sekä kulunvalvontaan.

Halutulle alueelle lentokentän ympärille luodaan ikään kuin näkymätön aita, niin kutsuttu geo-fence.

– Saabin ja Nummelan lentokentän toimijoiden kanssa yhteistyössä saimme rakennettua miehittämättömälle kentälle täysin automaattisesti toimivan turvallisuusjärjestelmän, joka on uniikki maailmassa, kommentoi myyntijohtaja Janne Antila Certegolta.

Nummelan lentokentän tekee erityiseksi sitä ympäröivä, kuntalaisten aktiivisessa käytössä oleva virkistysalue. Lisäksi Malmin lentokentältä on siirtynyt paljon lentoliikennettä Nummelaan, mikä on vilkastanut kenttää entisestään.

– Automaattisen valvontajärjestelmän tuominen kentälle on yksi keskeinen toimenpide koko alueen turvallisuuden kehittämiseksi. Odotan, että uusi automaattinen valvonta auttaa pitämään ulkopuoliset pois kentältä ja varmistamaan niin jalankulkijoiden kuin laskeutuvien koneiden turvallisuuden, pohtii Nummelan lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Tom Arppe.

Luoteis-Uusimaa kertoi kulunvalvontajärjestelmästä 22.4.2021. Lue juttu tästä