Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Pihalla kaikki lähtee sen käyttötarkoituksesta”

Teuvo Vessman hyödyntää työkokemustaan pihasuunnittelussa.

Pimenevät illat ovat mahdollisuus kiinnittää pihavalaistukseen huomiota. Samalla on aika tehdä kukkapenkkien syyslannoitus tai istuttaa ensi keväällä ja kesällä loistoonsa puhkeavat kasvit.

Vihdin kunnan puutarhurin työstä vuonna 2020 eläkkeelle jäänyt Teuvo Vessman jakaa kiinnostustaan ja osaamistaan viher- ja pihasuunnittelussa. Vessmanilta voi tilata apua oman pihan suunnitteluun ja toteutukseen.

Vessmanille tuttua puuhaa on muun muassa suunnitella uudiskohteiden piha-alueita.

– Nyt on hyvä aika alkaa pohtia vuoden 2022 piharakentamista. Pihasuunnittelussa on tärkeää tehdä se ajan ja harkinnan kanssa; olennaista on ottaa huomioon piha-alueen elinkaari.

– Pihan käyttötarkoitus, kuten varataanko pihalle lapsille leikki- ja liikuntatilaa, terassin ja muiden ulkotilojen suunnittelu, kulkuväylät, kiveykset ja kivimuurit ovat kaikki etukäteen huomioitavia seikkoja.

Uudisrakentamisessa on tärkeää ottaa huomioon kiinteistön tai talon sijoittuminen tontille.

– Ilmansuunnat määrittelevät myös pihan ja viheralueiden rakentamisen. Nyt trendinä tuntuu olevan näyttävät terassit ja ulkotilat, patiot, kiveykset ja kivimuurit. Pihaan panostetaan ja siellä halutaan viettää aikaa.

– Piha-alueita pohdittaessa on tärkeä harkita miten paljon missäkin elämänvaiheessa on oikeasti aikaa ja kiinnostusta hoitaa pihaa. Minkä verran pihatöille halutaan varata aikaa?

Vessman antaa esimerkin mielestään toimivasta pihasuunnittelusta.

– Nummelassa Sepänpihalla tonttien koko on 400–500 neliömetriä, jolloin piha-aluetta jää hoidettavaksi melko vähän. Siitä huolimatta pihat ovat kauniita ja näyttäviä ja pihalle on saatu mahtumaan persoonallisia elementtejä.

Vessman vinkkaa päivittämään pihan kunkin omaa elämäntilannettaan vastaavaksi.

– Jos esimerkiksi pihalla on leikkimökki, jolle ei ole enää käyttöä, se kannattaa purkaa pois, ja tilalle laittaa vaikkapa oleskelualue, pergola tai grillipaikka.

Vessman on hyödyntänyt omalla pihallaan rinnerakentamisessa hyväksi havaitsemiaan niksejä.

– Rinnetontilla on paljon mahdollisuuksia hyvällä suunnittelulla. Kasvien kasvaessa hoito helpottuu vuosi vuodelta. Rinteeseen voi tehdä erilaisia istutustasoja. Tärkeää on ohjata vedenkulku hallitusti pois.

– Korkeuserojen tasaamisessa ja pintojen rajauksessa kivimuurit toimivat hyvin, matalatkin.

Vallalla olevien tuijien istuttamisbuumia Vessman ”hiukan karsastaa”.

– Tuijat ovat kyllä helppohoitoisia, mutta mielestäni melko tylsiä ratkaisuja. Vaihtoehtoisia, helppohoitoisia ja persoonallisen näköisiä istutuksia voi tehdä samalla vaivalla, kun pihapuuhiin vähän perehtyy.