Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virkistävä ja uuvuttava Vihdin kunnanvaltuuston läsnäolokokous – Lue toimittajan kommentti ja huomiot: kenellä oli tyylikkäimmät kengät?

Vihdin uuden kunnanvaltuuston ensimmäinen kokous maanantaina oli sekä virkistävä että uuvuttava. Virkistävä siksi, että valtuutetut olivat läsnä eivätkä etänä. Uuvuttava siksi, että kokous venyi tunnin tiistain puolelle. Nuorisovaltuuston edustaja Joona Haakana taisi jaksaa seurata kokousta loppuun saakka, minä poistuin puoli yhdeltä.

Tavallisten vihtiläisten on vaikea ymmärtää, että kuntavaalien jälkeinen luottamuspaikkojen jako on niin kitkaista kuin se Vihdissä tuntuu olevan. Eikö ajoissa tehty kompromissi ja avoimuus paikkajaosta olisi parempi kuin suiden napittaminen kiinni ja jaon tekeminen suhteellisella vaalitavalla valtuuston kokouksessa?

Suhteellista vaalitapaa esitti vasemmisto-vihreiden puolesta Anu Rajajärvi (sd.), ja vaalitavalle piti joka kerta saada tietty kannatus seisontaäänestyksellä; Vihreiden valtuustoryhmän Olli Pekka Hatanpää jäi useamman kerran istumaan.

– Teatterilta tuntuu, sanoi Hatanpää tauolla.

Kenellä oli kokouksen komeimmat kengät?

Pientä sekoilua ja takeltelua oli: esimerkiksi kunnanhallituksen vaali käytiin kahteen kertaan, kun henkilökohtaisissa varajäsenissä oli yksi mies liikaa.

– Salissa näkyy hämmästyneitä ilmeitä, totesi valtuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen (kesk.), kun keskusvaalilautakunnan varajäsenet loppuivat kesken.

Olisi tehnyt mieli sanoa jotain, mutta en viitsinyt venyttää kokousta, huikkasi Markku Pietilä (kok.) tauolle mennessään, viitaten Rajajärven puheenvuoroon vaalirumban syistä. Kokoomus-Rkp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pietilä toimi oikeisto-keskustan koalition puhemiehenä luottamuspaikkojen vaaleissa.

– Hyvä että kokous lyheni 1,5 tunnilla neljän vuoden takaisesta. Jos minusta olisi ollut kiinni, olisi selvitty kahdessa tunnissa, kommentoi kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittu uusi valtuutettu Leevi Pursiainen (kok.).

– Tuolla laskimme, että kokous tulee maksamaan noin 12 000 euroa, jos se venyy yli puolenyön, sanoi uusi valtuutettu Joonas Kairajärvi (kok.).

Taukoja oli kokouksessa paljon, kun valtuuston ensimmäiseksi valitsema vaalilautakunta vetäytyi kakkoskerroksen huoneeseen tekemään suhteellisen vaalin vaatimia töitään. Vaalilautakunnalle tuli aivojumpan lisäksi porrasjumppaa.

Uudella valtuustolla oli aikaa tutustua ja verkostoitua. Kunnanjohtaja Erkki Eerolakin kierteli eri ryhmissä. Paikalla oli myös johtavia viranhaltijoita. Puheensorina oli melkoinen. Maskit eivät pysyneet kaikkien kasvoilla koko aikaa.

Oli mukavaa jutella uusien ja vanhojen valtuutettujen kanssa. Ja hauskaa tehdä huomioita. Valtuutettuveljekset Kari Viherkanto (kesk.) ja Kai Viherkanto (sd.) valittiin ensi kertaa samaan lautakuntaan, isoveli Kari puheenjohtajaksi. Hanna Nevantausta (vas.) neuloi kaunista kirjoneuletta. Heidi Nieminen (sd.) ja moni muukin riisui kengät pois. Petri Lehtiranta (kok.) sen sijaan tepasteli kokouksen komeimmissa italialaiskengissä. Antti Jokinen (ps.) oli selvästi kaikkein päivettynein.

Tuija Sundberg (kok.) ja Pasi Saario (kesk.) poistuivat välillä joukkueidensa jalkapalloharjoituksiin, ja varavaltuutetut Kimmo Saario ja Mikko Mäkelä tulivat tilalle.

43 varsinaisesta valtuutetusta ainoana poissa oli Olli Ikonen (sd.), joka on kuuleman mukaan ulkomailla rauhanturvatehtävissä. Vaaleissa ensimmäiseksi varavaltuutetuksi jäänyt Teemu Purje oli innoissaan päästessään osallistumaan heti ensimmäiseen valtuustokokoukseen.