Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin valtuusto: Anu Rajajärvi (sd.) selvitti vaalirumban syitä vasemmisto-vihreiden puolesta

Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Anu Rajajärvi teki esitykset suhteellisen vaalitavan käyttämisestä valtuuston luottamushenkilövalinnoissa. Hän myös esitteli vasemmisto-vihreiden koalition eli Sdp:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton yhteiset ehdokaslistat.

– Miksi tämä vaalirumba? Kerron syyt näissä saatesanoissa, sanoi Rajajärvi.

– On monta tapaa jakaa yhteiset luottamuspaikat. Paikat voidaan pisteyttää ja jakaa ryhmien vaalimenestyksen mukaan. Tai paikat voidaan jakaa koreihin, joista ryhmät huutavat ne kokonsa mukaisessa järjestyksessä.

– Suhteellinen vaalitapa on viimeinen keino silloin, kun kuntalaisten äänestämällä ilmaisema tahto ei näy esimerkiksi puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajapaikkojen jaossa.

Sdp oli Vihdin kuntavaalien toiseksi suosituin puolue.

– Olemme pettyneet. Halusimme äänestyttää paikat, koska vaalien jälkeen todellisia neuvotteluja ryhmien kesken ei ollut. Myös tasa-arvolain toteutuminen valinnoissa oli aika kivuliasta: meille ilmoitettiin, että pääosa paikoistamme on naispaikkoja. Tästäkään ei neuvoteltu ajoissa, vaikka viime aikoina onkin ollut hyvää yhteistyötä.

Rajajärvi totesi, että aika ei mennyt hukkaan pitkässä kokouksessa: tauoilla valtuutetut saattoivat verkostoitua niin oman kuin myös naapuriryhmien kanssa.