Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatilanne menossa Karviaisen alueella parempaan – tartuntoja eniten rokottamattomilla

Koronatilanne näyttää Karviaisen alueella rauhoittuvan.

– Sekä Vihdin että Karkkilan osalta tauti on taas nostanut päätään ja ilmaantuvuusluvut ovat lähteneet viime viikkoina nousuun, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen avoterveydenhuollon ylilääkäri Mia Jernfors sanoo.

Nyt kasvu vaikuttaa kuitenkin pysähtyneen.

– Ihan lupaavalta näyttää. Jos tartuntoja tulee tätä tahtia, ilmaantuvuusluku voi lähteä sekä Karkkilassa että Vihdissä jyrkästikin laskuun.

Ilmaantuvuusluku Vihdissä on viimeisen kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden 130 ja Karkkilassa 218. Tartuntoja on kahden viikon aikana todettu Vihdissä 33 ja Karkkilassa 19. Viime viikolla tartuntoja on ollut edellisviikkoa vähemmän.

Jernfors sanoo, että tautitilanne paheni ensin Vihdissä ja sitten Karkkilassa. Hän uskoo saman toistuvan toiseen suuntaan: tilanne paranee ensin Vihdissä ja sitten Karkkilassa.

Karviaisen alueella on pandemian aikana todettu kaikkiaan 773 tartuntaa. Karkkilassa näistä on todettu 209, Vihdissä 564.

Ylilääkäri Jernfors kertoo, että tartunnanjäljitys onnistuu edelleen Karviaisessa hyvin. Kaikki positiivisen testituloksen saaneet pystytään kontaktoimaan saman päivän aikana ja altistuneet nopeasti.

Pääkaupunkiseudun tartunnanjäljityksen toimimattomuus tuo haasteita kuitenkin myös Karviaisen alueelle. Pääkaupunkiseudulla asuvasta mutta Vihdissä tai Karkkilassa työssä käyvästä sairastuneesta voi tieto tulla niin pitkällä viiveellä, että karanteeniajatkin ovat jo ohi.

Tartunnanlähde jää Karviaisessa selvittämättä aiempaa harvemmin: tällä hetkellä alle 40 prosenttia tartunnoista on sellaisia, joiden lähde ei ole tiedossa. Suuri osa uusista tartunnoista tulee perheen sisältä. Perheen lisäksi koronatartuntoja on saatu muun muassa ystäviltä ja pienistä juhlista.

– 10-19-vuotiaat ovat edustetuin ryhmä, Jernfors huomauttaa.

Tartunnan saaneista yli 60 prosenttia on ihmisiä, jotka eivät ole saaneet koronarokotusta. Jonkin verran tartuntoja on todettu myös yhden rokoteannoksen saaneilla. Sen sijaan kaksi rokoteannosta saaneilla ovat tartunnat Jernforsin mukaan harvinaisia.