Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinko Kustannuksen kirjasyksy: luku- ja seikkailukirjoja, esikoisteoksia, tietokirjoja

Vihtiläinen Aurinko Kustannus julkaisee jälleen syksyn tullen ison pinon erilaisia kirjoja.

– Julkaisemme 40 kirjaa. Mukaan mahtuu muutama esikoisteos sekä kirjasarjojen jatko-osia ja tuttujen kirjailijoiden kirjoja, kustantamon toinen omistaja Tanja Kanerva kertoo.

Uutuuskattauksessa on mukana viiden esikoiskirjailijan teokset.

– Tämä on tärkeä ja ajankohtainen kirja, Kanerva esittelee Teija Alangon teosta Torniossa pionit vielä kukkivat, joka yhdistelee ekologista kotimaan joukkoliikennematkailua ja puutarhoja kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta. Kirjailija on biologi ja puutarhahistorioitsija.

– Tietysti jokainen kirja on tärkeä, Kanerva lisää.

Kiinnostava uutuuskirja on myös Kirsti Eskelisen sienikirja Ryppynaama ja Punainen viettelijä joka kertoo sienistä ja ihmisistä. Syksyn hengellisestä uutuuskirjoista Kanerva nostaa Hanna Ekolan uutuuden.

Kirjaostoksista 50 prosenttia on heräteostoksia.

– Mielenkiintoinen esimerkki lastenkirjasarjasta on Isadora Kuu, jossa seikkailee hahmo, joka on puoliksi vampyyri ja puoliksi keiju. Kiinnostuin kirjan juonesta ja hienosta kuvituksesta, Kanerva kertoo. Teos on käännetty suomeksi.

Kanerva hehkuttaa, että jokainen lastenkirja on hieno ja ainutlaatuinen oman lajinsa edustaja. Lapsille löytyy syksyn uutuuksista niin lukukirjaa, seikkailukirjaa kuin tietokirjaakin.

Kanerva painottaa lasten ja nuorten lukemisen tärkeyttä. Hänen mielestään äänikirjan kuuntelu on aikuisille hyvä idea silloin, kun haluaa tehdä samalla jotain muuta.

– Lasten olisi kuitenkin tärkeää lukea perinteisesti. Kuvatkin ovat tärkeässä roolissa lukukokemuksessa, Kanerva sanoo.

Kanerva kertoo, että vaikea koronatilanne on vaikuttanut Aurinko Kustannukseenkin ja tuleva syksy mietityttää. Kirjojen menekki Aurinko Kustannuksen omissa kirjakaupoissa oli hiljaisempaa viime keväänä, mutta kesällä kauppa alkoi onneksi vilkastua.

– Kirjaostoksista 50 prosenttia on heräteostoksia, joita tehdään esimerkiksi kesälomareissuilla. Kun ihmiset eivät liiku, myöskään kirjoja ei mene niin paljon kaupaksi kun normaaliaikana, Kanerva kertoo.

Hän muistuttaa, että kirjojen julkaisemismahdollisuus on suoraan riippuvainen kirjojen kysynnästä. Siitä johtuen takia kovin marginaalisia kirjoja ei ole järkevää julkaista.

– On tärkeää, että ihmiset ostavat tai lainaavat kirjastoista kirjoja. Kirjatoivomuksia saa aina esittää, Kanerva sanoo.

Aurinko Kustannus on jatkuvasti kiinnostunut uusista taitavista kirjailijoista. Korona-aika ole kasvattanut kirjoittajien määrää, tai ei ainakaan Aurinko Kustannuksen vastaanottamien käsikirjoitusten määrää. Kanerva on yllättynyt havainnostaan, koska tuumii korona-ajan eristäytymisen tuovan lisää vapaa-aikaa.

– Ehkei kirjoittamiselle ole sitten kuitenkaan tarpeeksi rauhaa, Kanerva tuumii.

Runokäsikirjoituksia kustantamolle lähetetään jatkuvasti, mutta kirja-alan ammattilainen tietää etteivät ne mene kaupaksi.

– Lavataide on uudessa nousussa, mutta se ei näy runokirjallisuuden menekissä millään kustantamolla. Se on mielenkiintoinen ristiriita, Kanerva sanoo ja lisää, että toki klassikot kuten Eino Leinon tai Kirsi Kunnaksen runot myyvät tasaisesti vuodesta toiseen.