Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin lukiolle 200 000 euron lisämääräraha: puolet rahasta kului tietokoneiden hankintaan halukkaille 1. vuoden opiskelijoille – "Lukiolaiskannettavissa lukio-opiskeluun tarvittavat sovellukset ovat aina ajan tasalla"

Toisen asteensa aloittaneille opiskelijoille opetusmateriaali on nyt maksutonta. Tämä koskee niin sähköisiä materiaaleja kuin muitakin. Opetuksen järjestäjä päättää, mitä materiaalia missäkin oppiaineessa käytetään. Kunnan tulee kustantaa opiskelijoille tietokoneet ja laskinlisenssit.

– Vihdin lukiolle myönnettiin 200 000 euron lisämääräraha maksuttomuutta varten tälle vuodelle. Siitä noin puolet on kulunut tietokoneiden hankintaan. Vihdissä jokaiselle opintonsa syksyllä 2021 aloittaneelle opiskelijalle kustannettiin tietokone, ja ne jaettiin heille heti lukuvuoden alkajaisiksi. Valtion taholta on luvattu korvata opetuksen järjestäjälle näitä kuluja jälkeenpäin, mutta korvaus tuskin tulee olemaan täysmääräinen, opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki Vihdin kunnasta kertoo.

Uusia lukio-opiskelijoita on Vihdin lukiossa 180. Vihdissä maksuttomuuden piiriin kuuluvat kaikki lukio-opinnot 1. vuositasolla aloittavat. Maksuttomia ovat opetuksen edellyttämät oppimateriaalit, kuten oppikirjat ja muut opiskelumateriaalit, kannettava tietokone sekä laskin tai laskinlisenssi ja lisäksi pakollisten opintojen mahdolliset opintoretket, työvälineet, -asut ja -aineet sekä aikanaan ylioppilastutkintomaksut tietyin rajauksin.

– Vihdin lukion opettajat ovat perehtyneet uuden opetussuunnitelman mukaisiin oppimateriaaleihin koko viime lukuvuoden aikana osallistumalla kustantajien koulutuksiin sekä vertailemalla eri kustantajien oppimateriaaleja. Näiden pohjalta opettajat ovat esittäneet hankittavaa materiaalia sekä ilmoittaneet, hankitaanko materiaali digilisensseinä vai printtikirjoina. Lähes kaikissa aineissa oppimateriaali on digitaalisessa muodossa. Iso kiitos Vihdin kunnalle siitä, että oppimateriaalit on voitu hankkia pedagogisin perustein. Tämä on ilman muuta opiskelijoiden etu, kiittelee Vihdin lukion rehtori Satu Nokelainen.

Vihdin kunta on hankkinut halukkaille opiskelijoille ns. Lukiolaiskannettavat, jotka ovat täysin lukiokäyttöön suunniteltuja uusiokannettavia.

– Lukio-opiskeluun tarvittavat sovellukset ovat niissä aina ajan tasalla, ja mikä parasta, niissä on automaattisesti päivittyvä Abitti-yhteensopiva koeympäristö. On suuri etu, että päästään eroon abitti-tikuista. Sopimukseen kuuluu rajaton tukipalvelu, mikä on iso asia. Teimme Lukiolaiskannettavien tilauksen Opinsysiltä hyvissä ajoin, ja koneet saapuivat kesäkuussa. Näin kaikki opiskelijat saivat kannettavansa heti 1. viikolla, Nokelainen jatkaa.

– Lukion lukuvuosi on Vihdissä käynnistynyt hektisesti. Aloitamme uutta lukuvuotta ottamalla vanhan opetussuunnitelman rinnalle uuden, 1.8.2021 voimaan astuneen opetussuunnitelman. Kolmisen vuotta opetamme kahta opsia rinnakkain. Moni asia pysyy samana kuin tähänkin asti, mutta paljon on myös uudistuksia, joita uusi lukiolaki edellyttää koulutuksen järjestäjiltä ja oppilaitoksilta. Uudistuksia olemme työstäneet henkilökunnan kanssa kahden lukuvuoden ajan, ja työ jatkuu, kun lakien, asetusten ja opsin sisällöt siirretään käytäntöön ja osaksi Vihdin lukion toimintakulttuuria. Uudenlaiseen maailmaan olemme hypänneet maksuttomuuden ja oppivelvollisuuden näkökulmasta, mutta ihan hyvin asiat ovat tähän asti sujuneet. Paljon on uutta suunniteltavaa, organisoitavaa ja käytännöiksi muutettavaa.

Uudenlaiseen maailmaan olemme hypänneet maksuttomuuden ja oppivelvollisuuden näkökulmasta.

Vihdin lukion rehtori Satu Nokelainen