Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Uudenmaan jätelautakunnan lokapäätös: kunta järjestää

Uudenmaan jätelautakunta käsitteli tiistaina kokouksessaan vuosia vellonutta jätevesilietteen kuljetusasiaa. Lautakunta päätti siirtyä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen jätevesilietteen osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että Rosk´n Roll tulee kilpailuttamaan jätevesilietettä kuljettavat yritykset.

Tämä käytäntö on jo voimassa muiden jätteiden osalta. Tällä hetkellä voimassa oleva sopimuspohjainen järjestelmä on toiminut niin, että kunnalliseen jätevesiverkostoon kuulumattomat kiinteistöjen omistajat ovat tilanneet itse lietekuljetukset.

– Sopimus tulee voimaan aikaisintaan elokuussa 2024 ja viimeistään 1.9.2026. Nykyisen järjestelmän ongelma on, että lain vaatimat kriteerit eivät täyty, kertoo Uudenmaan jätelautakunnan puheenjohtaja Elin Andersson (r.).

Vuoden 2012 jätelain mukaan ensisijainen vaihtoehto on kunnan järjestämä jätteenkuljetus. Kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetuskin on mahdollinen, jos kriteerit täyttyvät. Kriteereissä on muun muassa edellytys, että kuljetuksessa noudatetaan jätehuoltomääräyksiä ja jätteet kuljetetaan kunnan määräämään jätteiden vastaanotto- ja käsittelypaikkaan.

Lieteasia on valunut Uudenmaan jätelautakuntaan useaan kertaan uudelleen käsiteltäväksi Helsingin hallinto-oikeudesta ja myös Korkeimmasta oikeudesta, kun lautakunnan päätöksistä ”sallia” kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus on valitettu. Hallinto-oikeus katsoo, että jätelain vaatimukset eivät täyty nykyisessä jätteenkuljetusjärjestelmässä.

Jätelautakunnasta kerrotaan, että sen alueella on tiedossa 43 lietteenkuljetusyrittäjää, joiden on tullut toimittaa kuljetustietonsa jätehuoltoviranomaiselle. Suurin osa yrittäjistä on ne toimittanut, mutta puutteellisesti.

Näiden tietojen perusteella on laskettu, että lietetyhjennyksistä huolehditaan 41 prosentissa vakituisista asunnoista.