Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuu on ollut sateisempi kuin yleensä – jopa 19 sadepäivää tässä kuussa

Rankkasateet ja veden tulviminen aiheutti useita ongelmia viime viikolla ympäri Nummelaa. Vihtijärven sadeasemalla vettä manuaalisesti Ilmatieteenlaitokselle mittaava Hans Brummer mittasi torstaiaamuna vuorokausimääräksi 46,9 milliä.

Pahimmin sadevesi tulvi Pillistöntien junaradan alikulun kohdalla, ja tie jouduttiin sulkemaan liikenteeltä yli vuorokaudeksi pumppaustöiden ajaksi. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan auto hyytyi alikulkuun keskiviikkona iltapäivällä kuuden maissa.

– Useammassa paikassa tarvittiin keskiviikkoiltana palokuntaa ja kunnan päivystävää pumppuyhtiötä Eerolaa. Pumppaaminen jatkui ainakin kello yhteen keskiviikon vastaisena yönä, Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen avaa.

Pillistöntien lisäksi vettä pumpattiin Asemantieltä ja Huhdanpajun kävelytieltä, joista selvittiin Kokkisen mukaan nopeasti. Vettä oli tien leveydeltä myös Nummelan keskustan Pilkkukujalla.

Lisäksi vesi tulvi pelastuslaitoksen mukaan ojista maneesiin Vihdissä Mäyräntiellä keskiviikkoiltana puoli kymmenen aikaan. Palokunta pumppasi vettä pois ja jätti vielä pumpun lainaksi poistuttuaan.

Kokkisen mukaan kunta ei ollut pystynyt varautumaan tämän kokoluokan rankkasateisiin.

– Toki kun harjun liepeissä ollaan, niin vesi valuu tänne, mutta määrät olivat poikkeuksellisen suuria. Kotipihassani Nummelassa vettä näytti tulleen vuorokaudessa 105 milliä, Kokkinen sanoo.

Kuluneet vuorokaudet ovat olleet poikkeuksellisen sateisia, kertoo Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Jari Tuovinen. Vertailua alueen tyypillisiin sademääriin pystytään tekemään Vihdin läheisen Röykän sadeaseman tilastojen perusteella.

Vuorokausisateenvaroitus tehdään, kun sademäärän odotetaan ylittävän 50 milliä vuorokaudessa. Vihdissä ei päästy varoituslukemiin kuten muualla Suomessa, mutta lähelle kuitenkin.

Tuovinen kertoo, että viikon sateisin vuorokausi 42 millillä on aseman 33-vuotisen historian ennätys.

Koko elokuu on ollut poikkeuksellisen sateinen.

– Röykän sadeaseman elokuun sateiden keskiarvo on 65,8 milliä. Nyt elokuussa on satanut 189,7 milliä, eli noin kolminkertainen määrä keskiarvoon verrattuna, Tuovinen selittää.

Alueella on ollut elokuussa jopa 19 sadepäivää. Tyypillisesti elokuussa on sadepäiviä noin kymmenen.