Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Sometili kaapattiin Algeriaan: vihtiläisen Minkart Ikkunagallerian sivulla on nyt algerialaisia designhuonekaluja

Mitä enemmän elämme älylaitteiden kautta, sitä enemmän niiden tarjoamia väyliä käytetään myös rikollisiin tarkoituksiin. Sosiaalisen median käyttäjätilejä esimerkiksi Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä kaapataan säännöllisesti. Kaapatuksi voi joutua niin paljon käytetty tili kuin vähemmän käytetty tili. Usein kaappaaja tavoittelee julkisuutta jollekin omalle asialleen, jota levittää kaapatun tilin kautta.

Vihtiläisen taiteilijan ja opettajan Minna-Karoliina Heinon perustaman Minkart Ikkunagallerian Facebookin sometili kaapattiin noin kolme viikkoa sitten. Myös hänen oma henkilökohtainen tilinsä kaapattiin. Messenger -viestit eivät kaappauksen vuoksi tavoita Heinoa. Hän ei voi lukea eikä lähettää viestejä.

Minkart Ikkunagallerian kotipaikka on nyt Vihdistä 7 100 kilometrin päässä Algeriassa ja tilin sivuilla näkyy algerialaisia desinghuonekaluja. Tilit kaapattiin vaikka molempien salasanat olivat vahvat. Salasanat sisälsivät 10 merkkiä, mukana oli isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkkejä.

Heino on ollut asiasta yhteydessä useaan otteeseen palveluntarjoajaan Facebookissa.

– Palvelu sivulla on kasvotonta eikä henkilökohtaista palvelua saa. En pääse itse vaikuttamaan asian etenemiseen millään tavalla. Ohjeita antava robotti kehottaa hakemaan turvatunnukset, jotka lisäävät turvallisuutta. Mutta en pääse sisälle tileilleni hakemaan näitä tunnuksia. Tili menee välillä lukkoon, kun tätä yrittää tehdä riittävän monta kertaa. Sen jälkeen pitää odottaa viisi päivää ennen kuin yrityksiä voi jatkaa. Olen kolme viikkoa yrittänyt ratkaista tätä ongelmaa. En pääse vaihtamaan salasanaa Instagramissakaan, koska Facebook ja Instagram ovat yhteydessä toisiinsa. Olen kuullut, että hakkerointi voisi mahdollisesti liittyvä jollakin tavalla kryptovaluuttaan, Heino kertoo.

Minka Heino kertoo tekevänsä Minkart Ikkunagallerialle uudet sivut mahdollisimman pian. Omia yksityisiä sivuja hän ei usko enää laittavansa someen. Sen verran ikävältä varkaus tuntuu:

– Kyseessä on ryöstö. Minulta on viety hyvin tärkeä asia, jonka olen halunnut tehdä ihmisten iloksi. Minkart Ikkunagallerin sivu on ollut minulle markkinointikanava, koska minulla ei ole markkinointibudjettia. Kanava on ollut minulle elintärkeä ja nyt se on napsaistu poikki. Sivulla oli noin 200 seuraajaa.

– Monilla ihmisillä on omilla yksityisillä sivuilla hyvin henkilökohtaisia asioita. Sivuilla saattaa olla kuvia lapsista ja erilaisista tärkeistä elämäntapahtumista. Tuntuu hyvin kurjalta ajatella, että tällaiset tiedot olisivat tuntemattomien rikollisten käsissä kaappauksen myötä.

Minkart Ikkunagalleria sijaitsee Vihdin kirkonkylässä. Gallerian kanssa samalla aukiolla toimivat elokuvateatteri sekä ravintola. Ikkunagalleria toimii kivijalassa ja siinä on 14 metriä ripustustilaa. Galleria on aina auki ja sijaintinsa vuoksi näyttelyn näkee moninainen katsojakunta, koska sen ohitse kulkevat koiranulkoiluttajat, töihin menijät, lenkkeilijät ja monet muut. Heinon missio on tarjota ammatikseen taidetta tekeville maksuton mahdollisuus tehdä työtään eli järjestää taidenäyttely. Ikkunagallerian ensimmäinen taiteilija oli vihtiläinen Inari Krohn. Vihtiläisen taiteilijan Kaiju Haanpään näyttely päättyy 5.9. Seuraava taiteilija on Blythe Smith.