Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Töitä olisi, ravintola-alan tekijöistä kova pula – Luksiassa etsitään ratkaisuja, joilla palveltaisiin työelämän tarpeita paremmin

Ravintola-ala kärsii työnvoimapulasta.

– Nyt tilanne on hieman parempi kuin kesällä. Töitä löytyisi silti heti parillekymmenelle liikennemyymälä- ja ravintola-alan työntekijälle, sanoo SSO:n henkilöstöjohtaja Hanna Somersalo.

– Esimerkiksi pidemmille jaksoille oppisopimuskoulutukseen otetaan opiskelijoita hyvin mielellään.

Tällä hetkellä SSO:lla on työtä tarjolla muun muassa tarjoilijalle, blokkarille/tiskarille, kokille, kahvilatyöntekijälle/baristalle ja Hesburgeriin vuoropäällikölle.

Akuutein tilanne on Somersalon mukaan pikaruokaravintoloissa.

– Ne eivät oikein nuoria houkuttele, vaikka monet alan työnantajat arvostavat näissä saatua työkokemusta. Pikaruokaravintoloissa on omanlainen konseptinsa ja palveltavat massat ovat suuria.

Hanna Somersalo on tyytyväinen, että koronasta ja siitä johtuneista ravintola-alan aukiolo- sekä muista rajoitteista huolimatta henkilökuntaa ei SSO:ssa ole tarvinnut lomauttaa tai irtisanoa.

– Olemme pystyneet tarjoamaan tarvittaessa heille töitä muissa yksiköissä ja toisenlaisissa tehtävissä kaupan puolella tai liikennemyymälöissä.

Kaikilla ei ole tarjota työntekijöilleen riittävästi työtunteja. Alalla pelätään, että moni koronan myötä muihin töihin siirtynyt ammattilainen ei enää palaa.

Sekä Hanna Somersalo että Luksian Koulutuspäällikkö Jaana Kovanen näkevät osa-aikaiset työsopimukset haasteellisina, mutta myös mahdollistajina. Työelämä pystyy joustamaan tekijänsä elämäntilanteen mukaan ja päinvastoin.

– Joustavat ja tunnolliset tekijät löytävät aina ravintola-alalta töitä ja sitä on tarjolla yleensä enemmän kuin osa-aikaisessa työsopimuksessa on tunteja.

Jo kymmenen viimeisintä vuotta ammattikoulutuksessakin on ollut nähtävissä ikäluokkien pieneneminen, mikä vaikuttaa suoraan peruskoulusta ravintola-alalle hakeutuvien opiskelijoiden määrään.

– Ravintola-alan työ on useimmiten vuorotyötä ja fyysisesti raskasta. Rinnalle on tullut paljon uusia aloja, jotka houkuttelevat nuoria kenties ravintola-alaa enemmän, Jaana Kovanen listaa syitä, jotka vaikuttavat siihen, miksi alaa vaivaa työvoimapula.

Luksiassa pohditaan koko ajan, kuinka työntekijät ja työnantajat kohtaisivat tarpeineen paremmin. Elinikäisenoppimisen malli lisää tarvetta täydennyskoulutukselle.

– Enää ei ole varsinaisia luokkia. Mukaan koulutukseen voi hypätä non stop -tyyliin. Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lisäksi meillä on niin kutsuttuja ”ei tutkintoon johtavia” -koulutuksia, Jaana Kovanen sanoo.