Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Elina Kostiainen on Vihdin Viestin SM-tason urheilija ja tuore yrittäjä – Tänään sunnuntaina Elina hyppää Ruotsi-maaottelussa Tukholmassa

Nummelalainen Elina Kostiainen (29) on kansallisen tason kolmiloikkaaja ja tuore yrittäjä. Urheilu on hänelle elämäntapa, ja hän on tavoitteellinen muussakin.

Elina on kotoisin Huhmarista, jossa ovat vanhemmat ja lemmikit: koirat, kissat ja hevonen. Elina kävi koulunsa Vihdissä, ja lukiosta on säilynyt läheinen ystäväporukka.

Vihdin Viestiä Elina on edustanut lapsesta saakka.

– Yleisurheilua kokeilin ensimmäisen kerran 7-vuotiaana. 12–13 vuoden iässä aloitin Taina Räikkösen harjoitusryhmässä. 15-vuotiaaksi saakka hyppäsin pituutta ja juoksin aitoja. 20-vuotiaana kokeilin kolmiloikkaa, ja sen jälkeen siitä tuli päälajini pituuden sijaan.

Elinan pitkäaikainen henkilökohtainen valmentaja on nummelalainen Teemu Uronen, joka työskentelee äidinkielen ja liikunnan opettajana Otalammen koulussa. Muutamia vuosia sitten valmennussuhteen rinnalle syntyi parisuhde: vuoden verran Elina ja Teemu ovat asuneet yhdessä.

– Valmennusasiat pysyvät aika hyvin kentällä, mutta puhumme kyllä urheilusta kotona, Elina naurahtaa.

Hengitysharjoituksista saan rauhallisuutta ja keskittymistä.

Urheilun takia piti löytää opiskelupaikka läheltä. Elina Kostiainen on nyt tekniikan kandidaatti Aalto-yliopiston geomatiikan linjalta, joka on maanmittauksen yliopistolinja.

– Aika kaukaiselta tuntuu, että tekisin diplomi-inisinööritutkinnon loppuun. Katsotaan!

Vuosi sitten Elina valmistui fysioterapeutiksi Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Opintojen loppusuoralla hän lähti määrätietoisesti GoExpo-messuille etsimään ideoita valmistumisen jälkeiseen elämään.

– Tutustuin muun muassa suomalaiseen TherMidas-yritykseen, joka kehittää lämpökuvantamislaitteistoja ja -ohjelmistoja.

Elina Kostiainen teki päätöksen: hankki laitteet, kävi koulutuksen ja perusti eläinten lämpökuvantamiseen keskittyvän Equiterma-yrityksensä huhtikuussa 2020. Sisar Riina Kostiainen on autellut firmassa opintojensa ohella.

– Tällä hetkellä teen Luksiassa yrittäjän ammattitutkintoa, joka kestää noin puolitoista vuotta, Elina kertoo.

Lämpökamera näyttää isolta järjestelmäkameralta. Sininen linssi läpäisee lämpösäteilyn ja tuloksena on digikuva, joka sisältää myös lämpödatan.

– Eniten olen kuvannut hevosia, esimerkiksi ontuman takia. Lämpökuvantamalla voidaan löytää jokin uusi ajatus: mitä vielä voisi tutkia, jotta ontuman syy selviäisi.

– Lämpökuvantamisala on uudessa nousussa, mutta alkutaipaleella on toiminta edelleen. Yritän kasvattaa yhteistyötä eläinlääkäriklinikoiden kanssa. Eläinten kanssa tekeminen on tosi mielekästä!

Elina ei tällä hetkellä työskentele fysioterapeuttina, mutta saattaa tulevaisuudessa ottaa lämpökuvantamisen työkaluksi siihenkin.

Kalevan Kisoissa viikko sitten Elina hyppäsi SM-pronssille, kuten viime vuonnakin. Hän ehti lomailla puolitoista vuorokautta, kun tuli kutsu Ruotsi-maaotteluun Tukholmaan Kristiina Mäkelän tilalle.

– Tiesin, että olen ensimmäisellä varapaikalla. Viime vuonna olin ensi kertaa Suomi–Ruotsi -ottelussa Tampereella, ja ihan omalle tulostasolle hyppäsin. Nyt on siis yksi lisämahdollisuus tehdä "sitä pidempää hyppyä". Siihen kausi päättyykin.

Elina Kostiaisen halliennätys kolmiloikassa on 13,03 ja ulkorataennätys 12,92.

Mitä neuvoja annat urheileville lapsille ja nuorille?

– Vasta lähempänä 30 ikävuotta olen saanut parhaat saavutukseni. On oltava pitkäjänteinen, pysyttävä terveenä ja kirkastettava tavoitteensa. Sen jälkeen vaaditaan vain työtä!

Ruotsi-maaottelun naisten kolmiloikka suorana Ylen TV2:ssa tänään sunnuntaina kello 15.05 Suomen aikaa.