Vihdin halki Hangon-radalla kulkevista venäläisistä kivihiilijunista on edelleen tärinähaittaa asukkaille. Haitta helpottuisi, jos ratapölkyt vaihdettaisiin pohjaimellisiin.
Radan sähköistys on nyt meneillään, mutta radan perusparannusta 45 miljoonalla eurolla esitetään Väyläviraston tuoreessa investointiohjelmaluonnoksessa. Perusparannuksen yhteydessä voitaisiin vaihtaa osassa Vihtiä ja Lohjaa vanhat puiset ratapölkyt uusiin betonisiin, joiden pohjaan on jo tehtaalla liimattu tärinää vaimentava kumiseoskerros.
Ei tärinä itsestään poistu mihinkään. Se vaikuttaa myös tulevaan rakentamiseen radan lähellä. Rata on 1800-luvulta, mutta tärinähaitat ovat tulleet vasta 2020-luvun kynnyksellä, muistuttaa Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.
Väylän investointiohjelmaluonnos on vasta asiantuntijaesitys kaudelle 2022–29. Vihdin kunnanhallitus antaa siitä lausunnon maanantaina.
– Toivotaan, että tärinähaittoihin otettaisiin oikeasti kantaa ja pyrittäisiin minimoimaan niitä. Haluamme näkyvyyttä asialle, sillä Väylän ohjelmaluonnos on paljon esillä ja eduskunta nostaa siitä haluamiaan kohteita. Hallituksen budjettiriihikin on tuloillaan, Eerola muistuttaa.
Väylän rautatieliikennejohtajan Markku Nummelinin mukaan asukaspalaute tärinäjunista on vaimentunut.
Painopiste olisi osuuksilla, joissa on vielä puiset ratapölkyt.
Markku Nummelin, Väylä
– Mittauksia on tehty ja nopeusrajoitukset ovat voimassa. Liikenne vilkastui jonkin verran elokuussa. Joskus ajaa kaksikin hiilijunaa päivässä, mutta vain päiväsaikaan, ja joinakin päivinä ei yhtään.
Tärinähaitta syntyy täysistä, kohti Hangon Koverharia ajavista hiilijunista.
– Tyhjän junan jarrutusäänistä on tullut jonkin verran palautetta. Venäläisten vaunujen kytkimet pitävät ääntä jarruttaessa tai kiihdyttäessä.

Milloin Hangon-radan peruskorjaus voisi toteutua?
– Asiantuntijaesitys on, että vuoteen 2029 mennessä. Esitetty 45 miljoonaa ei riitä koko rataan. Kokonaisuus on käytävä läpi tärinän kannalta.
– Painopiste olisi niillä yhteensä noin 30 kilometrin osuuksilla, joissa on vielä puiset ratapölkyt, vastaa Markku Nummelin.
– Vihdissä on puiset ratapölkyt 6 kilometrin osuudella Selin entisen aseman kohdalta Otalammen ohi Katinhäntään. Lisäksi on pääosin Hyvinkään puolella 17 kilometrin osuus Noppo – Vihdin Haimoo. Lohjalla on 7 kilometrin osuus entisen aseman kohdalta lähelle Virkkalan entistä asemaa.
Väylä tutkii ratapölkkyjen alle tehtaalla Forssassa liimattavia kumisia pohjaimia, jotka vaimentavat ja katkaisevat tärinää. Pohjain tulee betonipölkyn alapintaan koko matkalle ratasepeliä vastaan. Pohjaimia ei voi asentaa olemassa olevan radan alle
– Porin ja Mäntyluodon 17 kilometrin pituinen väli uusitaan; se oli jo koeosuutena viime vuonna. Koetulokset jopa ylittivät odotukset. Rata on valmis marraskuussa, jonka jälkeen loppuvuonna haetaan testeillä parasta pohjaintyyppiä.
– Tulokset saadaan ensi vuoden alussa. Testauksessa mukana ovat Tampereen yliopisto ja insinööritoimistot.