Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkitun tekstiilitaiteilijan näyttely Galleria Pictorissa: "Teosteni lähtökohtina ovat tulkinnat väreistä"

Väriopillisiin pohdintoihin ja värien kokemiseen vaikuttavien tekijöiden tarkasteluun työnsä perustava nykytekstiilitaiteilija Merja Keskinen tuo Kudotut värit -näyttelynsä syyskuussa Galleria Pictoriin. Näyttely avautuu 4. syyskuuta.

Merja Keskinen on taiteen maisteri, joka on työskennellyt ammattiuransa tekstiilisuunnittelun ja -taiteen alueella. Tällä hetkellä hänen työnsä painottuvat nykytekstiilitaiteeseen.

– Teosteni lähtökohtina ovat tulkinnat väreistä. Käsittelen teoksissani muutoksia värien sävyissä, tummuudessa ja puhtaudessa. Tutkin värien rinnastuksia ja värien synnyttämiä mielikuvia. Värit syntyvät optisesti eri väristen lankojen yhdistelmistä ennalta valitun järjestelmän mukaisesti, Keskinen kuvaa tiedotteessa teostensa syntyprosessia.

Hän toteuttaa teoksensa kehittämällään kudontatekniikalla erikokoisista osista ja värillisten elementtien muodostelmista.

– Teosteni pintaan syntyy usein kolmiulotteinen vaikutelma tai ne asettuvat monitasoisesti tilaan. Tärkeässä roolissa teoksissani on värien variaatioiden synnyttämä rytmi.

– Osa teoksista on toteutettu läpinäkyvistä verkkomaisista osista. Hennot työt asettuvat haluttuun muotoon tilaan ripustettuina, jolloin niiden värit ja sisältö avautuvat katsojalle. Vapaasti tilaan ripustettavien teosten hahmottumiseen vaikuttaa merkittävästi myös valo ja sen suunta.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry palkitsi Merja Keskisen Vuoden 2019 tekstiilitaiteilijana. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt hänelle erittäin ansioituneen taiteilijan valtion 5-vuotisen taiteilijaprofessoriapurahan vuosille 2022-2026.

Merja Keskisen työskentelyä näyttelyä varten ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö ja Svenska kulturfonden.

Koronatilanteesta johtuen Galleria Pictorin näyttelytilaan pääsee turvallisuussyistä kuusi henkilöä kerrallaan.

Merja Keskisen Kudotut värit -näyttely esillä 4.9.–9.10. Galleria Pictorissa (Karhumäenpolku 5, Nummela). Avoinna to, pe ja la klo 12–16, ilmainen sisäänpääsy. Taiteilija tavattavissa la 11.9. klo 12–16.