Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalat maassa, mutta tavoitteet korkealla

Ampumaurheilu: Vihtiläinen ampumaurheilija Tuulevi Suomus nousee kovaa vauhtia Suomen kärkeen. Valmentajaisän kanssa on tärkeintä, että kommunikaatio toimii.

Vihtiläinen ampumaurheilija Tuulevi Suomus voitti elokuussa nuorten 50 metrin kiväärin makuuasentokilpailun Suomen mestaruuden Rovaniemellä. Kisoista tuli myös SM-pronssia asentokilpailusta. Pari viikkoa nuorten kisoista Suomus jäi juuri ja juuri finaalista aikuisten SM-kisassa asentokilpailussa Inkoossa, sijoittuen 11:nneksi.

Reilut kymmenen vuotta ampumaurheilua harrastanut 18-vuotias Suomus on pistetty merkille kansallisella tasolla. Moninkertainen nuorten SM-mitalisti kuuluu myös ampumaurheiluliiton Etelä-Suomen tehovalmennusryhmään, joka tukee tavoitteellisia nuoria heidän harjoittelussaan ja valmennuksessa.

Suomusta valmentaa oma isä, Eero Suomus. Yhteistyö on jatkunut koko uran ensimmäisistä Kultahippukisoista saakka ja se on tuottanut myös tulosta.

– Tuulevi on rauhallinen, mikä tietysti on tärkeä ominaisuus lajissakin. Hän myös näkee aina jotain hyvää, vaikka harjoitus tai kisa ei olisi mennyt toivotusti. Hän on sillä tavalla kypsä urheilija, kuvailee isä.

Itsekin ampumalajeja monipuolisesti harrastanut isä-Suomus kokee tyttärensä tavoin yhteistyön sujuvan hyvin huolimatta isä-lapsi -suhteesta.

– Harjoituksissa olemme urheilija ja valmentaja. Tuulevi on niin motivoitunut, että hän keskittyy harjoituksissa omaan tekemiseensä, hän kertoo.

Sitten vastaan tulee, mitä on tullakseen.

Tuulevi Suomus

Suomus kokee, että hän saa hyvää ja monipuolista valmennusta, sillä myös tehoryhmän leireiltä valmentaja Ari Mäkelän valmennuksesta tulee arvokasta tietoa arjen harjoitteluun.

– Sellaista spesiaalitietoa tulee ryhmästä, jota me sovellamme harjoituksissa. Koen, että tärkeintä meillä on, että kommunikaatio isän kanssa sujuu koko ajan hyvin, Tuulevi pohtii.

Nyt vihtiläisen kesäkausi on lopuillaan ja talveksi siirrytään ilmakiväärin pariin. Vihdin lukiota käyvällä urheilijalla on edessään myös ensimmäiset kirjoitukset syksyllä.

– Ampumaurheilussa haluan keskittyä myös mentaalipuolen valmentautumiseen. Se on tässä lajissa niin keskeisessä osassa. Esimerkiksi finaaleissa on todella tärkeää keskittyä vain ja ainoastaan suoritukseen kisan aikana, Suomus kuvaa.

Tulevaisuuteen Suomus suhtautuu realistisesti, mutta tavoitteet ovat korkealla.

– Tottakai arvokisoihin tavoittelen paikkaa. Se vaatii harjoittelua ja etenemistä askel kerrallaan. Haluan kehittyä mahdollisimman hyväksi, sitten vastaan tulee mitä on tullakseen, Suomus toteaa hymyillen.