Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huume-ongelma Vihdissä syvenee: ”Vanhempien ja isovanhempien olisi syytä pitää lääkkeensä poissa näkyvistä”

Vihdin huumeongelma ei ole korjaantunut vuoden 2019 jälkeen. Se on pahentunut entisestään. Näin sanovat Nuorisopalvelu Yöjalka ry:n järjestösihteeri Niina Bodö ja vanhempi konstaapeli Jani Borenius Länsi-Uudenmaan poliisin Ankkuritiimistä.

Myös viimeaikaiset jätevesitutkimukset todistavat asian. Vihti kuuluu vuonna 2020 tehdyssä, 27 jätevesipuhdistamoa käsittäneessä tutkimuksessa amfetamiinin käytön osalta kuuden kärkeen. Edellä on vain isoja kaupunkeja, kuten Helsinki, Espoo ja Lahti.

Niina Bodö toteaa, että tilanteet Yöjalan katupartion näkökulmasta ovat menneet sekavammiksi.

– Alaikäiset ovat yhä useammin ottaneet vähän muutakin kuin alkomahoolia.

Bodö kertoo, että nyt nuoret tapaavat mennä jonkun kotiin. Siellä he ovat piilossa. Se kertoo, ettei se ole enää niin viatonta, kun sitä tehdään salassa.

Hän toteaa, ettei ole ensimmäinen kerta, kun Vihti loistaa tilastoissa. 1,5 vuotta sitten kouluterveyden tutkimusten mukaan nuorimmat, jotka olivat kokeilleet kannabista, olivat noin kymmenvuotiaita.

– Kannabista oli tarjottu heille. Se on hälyttävää.

Koko huumekulttuuri on muuttunut. Ennen välittäjät olivat hyvin tarkkoja, ettei alaikäisille myydä. Nykyään myydään sille, joka haluaa ostaa.

– Näillä aineillahan on netissä niin monta nimeä, ettei niistä ulkopuolinen tiedäkään.

Bodö ottaa esille vielä yhden ilmiön. Alaikäiset käyttävät myös lääkkeitä.

– Saatetaan ottaa vanhempien tai isovanhempien kaapeista jotain ja sitten jaellaan niitä kavereiden kesken. Lapset kokevat olevansa kuolemattomia.

Bodö kehottaa vanhempia ja isovanhempia laittamaan lääkkeet lasten ulottumattomiin.

Länsi-Uudenmaan poliisin Ankkuritiimissä toimiva vanhempi konstaapeli Jani Borenius on samoilla linjoilla.

– Kokemustemme mukaan päihteiden käyttö on lisääntynyt entisestään vuodesta 2019.

Nuorten alkoholimyrkytyksiä ja sairaalaan joutumisia on tullut Ankkuritiimin tietoon korona-aikana enenevissä määrin. Väkevien alkoholijuomien käyttö alaikäisten keskuudessa vaikuttaa olevan kasvussa.

Borenius tietää, että nuorten yleisimmin käyttämät päihteet ovat tällä hetkellä alkoholi, kannabis ja lääkkeet.

– Sekakäyttö on tänä päivänä yleistä.

Boreniuksen mukaan päihteiden käytön taustalla voi olla monia syitä, kuten kaveripiirin esimerkki tai nuoren pahoinvointi. Pahoinvoiva ottaa herkästi mitä tahansa ainetta, jolla saisi vain pään sekaisin.

Sekä Borenius että Bodö tähdentävät vanhemmille, että sinisilmäinen ei enää saa olla, vaikka kovien huumeiden käyttäjät vielä ovatkin varsin marginaalinen porukka.

– Se voi olla yksi pilleri, vaikka mummon nitro, etkä enää ymmärrä mitään maailman menosta, Bodö miettii.

– Vanhempien pitäisi olla tietoisia siitä, mitä heidän lapsensa tekevät, Borenius jatkaa.

Niina Bodö peräänkuuluttaa vanhan ajan yhteisöhenkeä takaisin. Sellaista, jossa jokainen katsoo toistenkin nuorten perään.

– Nykyään on vähän sellainen mentaliteetti, että älä puutu minun asioihini. Tai että mitä sinä siinä kyyläät. Toivoisin, ettemme olisi niin isossa määrin sellaisia, vaan välittäisimme.