Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan lisäksi Vihdissä liikkeellä runsaasti perinteistä flunssaa: ”Näkyy testausmäärien nousussa. Testauskapasiteetti on kovilla”

Koronatartuntojen määrät ovat nousseet jonkin verran perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella Vihdissä ja Karkkilassa.

– Tämän hetkinen ilmaantuvuuslukujen nousu liittyy yksittäisessä toimintayksikössä havaittuun tartuntaketjuun, ja siihen liittyviin jatkotartuntoihin. Perheet ovat suuria ja perheensisäiset tartunnat ylläpitävät korkeita tartuntalukuja, kertoo Karviaisen tartuntatautilääkäri Niko Partanen.

Uusia tartuntoja on todettu viimeisen kahden viikon aikana 51 Vihdissä  ja 23 Karkkilassa. Ilmaantuvuusluvut ovat Vihdissä 175/100000 ja Karkkilassa  264/100000. Tartuntoja on koko pandemian ajalta Vihdissä 636 ja Karkkilassa 237.

– Valtaosa eli 82 prosenttia koronatartunnoista todetaan tällä hetkellä rokottamattomilla. Tartunnanlähde tiedetään 78 prosentissa tapauksista. Yli 40 prosenttia on perheen sisäisiä tartuntoja, Partanen jatkaa.

Influenssakausi ei vielä ole alkanut Karviaisen alueella, mutta perinteistä flunssaa on liikkeellä runsaasti. Räkätautiaika alkoi heti, kun koulut alkoivat ja pienemmät lapset aloittivat päivähoidossa kesälomakauden jälkeen.

– Flunssakausi näkyy myös koronan korkeissa testausmäärissä. Testauskapasiteetti on ollut Husin laboratorioissa kovilla. Influenssakausi alkaa meillä vasta myöhemmin. Eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa influenssaa on nyt, esiintyvyys on vain vähäinen, Niko Partanen valottaa.

Koronarokotusten osalta huoliryhmään kuuluvat 20-34-vuotiaat, joiden rokotekattavuus on Karviaisen alueella pysytellyt pitkään alle 70 prosentin.

– Koronarokotukset ovat edenneet Karviaisen alueella muissa ikäryhmissä tasaista vauhtia. Tehosterokotuksia on nyt ryhdytty aikaistamaan. Toisen rokotuksen voi antaa kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. 12-15-vuotiaiden osalta ei ihan vielä olla 70 prosentin rokotekattavuudessa. Epidemian hillitsemiseksi tavoittelemme kaikissa ikäryhmissä yli 80 prosentin rokotekattavuutta, jonka vuoksi rokotusta suositellaan vahvasti kaikille ikäryhmille, kertoo vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen Karviaisesta.

Tehosterokotteen saajia on Karviaisen alueella erittäin paljon. Tehosterokotuksen ajankohdan muuttamiseen on tarjolla rajallinen määrä aikoja.

Influenssarokotusten arvellaan alkavan Karviaisessa marraskuussa:

– Vielä ei ole tietoa milloin saamme rokotteita. Yleensä rokotukset ovat alkaneet marraskuun puolella. Toivomme, että myös influenssarokotteiden osalta saamme hyvän rokotuskattavuuden, jotta vältymme vaikealta influenssakaudelta. Influenssarokotuksia annetaan vain ajanvarauksella, näin ihmisten ei tarvitse jonotella rokotuksia. Rokotuspisteet sijaitsevat Nummelassa, Vihdin kirkonkylässä ja Karkkilassa, Joanna Immonen jatkaa.