Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Vihreät: Aiheuttaako puoluekokouksen hyväksymä kannabiksen laillistamisaloite jäsenkatoa? – Puheenjohtaja Erja Väyrynen: "Äänestin voittanutta kannabiskantaa vastaan"

– Äänestin voittanutta kannabiskantaa vastaan, kertoo Vihdin Vihreiden puheenjohtaja Erja Väyrynen.

Hän oli Vihdin Vihreiden ainoa edustaja Vihreän liiton puoluekokouksessa, joka järjestettiin viime viikonloppuna. Vihdin Vihreissä on noin 40 aktiivista toimijaa, ja jäsenmäärän perusteella yhdistyksellä on yksi paikka puoluekokouksessa.

Aloite kannabiksen laillistamisesta hyväksyttiin puoluekokouksessa niukasti – 183 kannatti ja 181 vastusti. Mikä on Vihdin Vihreiden kanta laillistamiseen?

– Yhdistyksenä emme ole ottaneet tai ottamassa asiaan kantaa. Tämä siksi, että puolueen kanta muodostuu puoluekokouksessa sinne valittujen edustajien äänestyksen mukaisesti. Minun äänestämiseni kokouksessa perustui henkilökohtaiseen näkemykseeni.

Aiheuttaako hyväksytty kannabisaloite jäsenkatoa Vihdin Vihreissä? Esimerkiksi viime kauden kunnanvaltuutettu Liisa Ikonen ei lähtenyt enää ehdolle, ja suurena syynä oli valtakunnan tasolla keskusteluun noussut vihreiden myönteinen suhtautuminen laittomiin päihteisiin.

– Kyllä, näkemykset asiasta eriävät myös paikallisesti. Moni vihtiläisistä vihreistä onkin puoluekokouksen kannan kanssa jyrkästi eri mieltä. Osa voi kannattaa puolueen aiempiin kantoihin pohjaavaa käytön dekriminalisoinnin linjaa – tähän joukkoon kuulun myös itse.

T oimintaamme Vihdissä kannabispäätös ei käytännössä vaikuta mihinkään suuntaan.

Erja Väyrynen, Vihdin Vihreät

– Useat pohtivat sitä, että nykyinen malli ei sekään toimi, mutta kannabiksen, tai ylipäätään huumeiden, käytön torjuntaa tehdään parhaiten vahvistamalla päihdehuollon resursseja, parantamalla hoitoon ohjaamista ja ennen kaikkea panostamalla ennaltaehkäisyyn.

Väyrynen siis kannattaa kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopumista eli dekriminalisointia.

– En ole huumemyönteinen. Dekriminalisointi on Vihreän liiton poliittisen tavoiteohjelman 2019–23 mukaista: siirretään päihdepolitiikan painopiste haittojen vähentämiseen. Koen sen huumepoliittisesti järkevänä.

– Puhun käytön rangaistavuudesta. Meillä on huumeongelma, ja käytön rangaistavuus voi olla este hoitoon hakeutumiselle – ja varsinkin nuorten kohdalla merkintä rikosrekisterissä voi olla este saada asunto, työpaikka, koulutuspaikka.... On tehtävä jotain!

Kuvataideopettajat ry:n toiminnanjohtaja Erja Väyrynen valittiin Vihdin Vihreiden puheenjohtajaksi vuoden 2021 alusta. Hän muutti Helsingistä Vihtiin, Jokikunnalle vuonna 2018 puolisonsa, elokuvavalaisija Meri Haapalan kanssa.

– Molemmilla on juuret maalla ja lapset jo poissa kotoa. Etsimme pientä taloa ja isoa tonttia, ja ne löytyivät Jokikunnalta.  Ajattelimme, että maalla aletaan elää rauhallisesti… Vihreät kuitenkin veti puoleensa Vihdissäkin, ja lähdin kuntavaaliehdokkaaksi. Jokikunnan kyläyhdistykseenkin päädyin.

Väyrynen ei päässyt läpi kunnanvaltuustoon, mutta sai elinvoimalautakunnan jäsenyyden.

Taidehistoriaa pääaineen opiskellut filosofian maisteri Erja Väyrynen on tehnyt töitä myös julkisen taiteen parissa. Kuvanveistäjä Tiina Veräjänkorvan kanssa hän toteutti Taideraitin Vihdin kirkonkylään kymmenisen vuotta sitten.

– Tutustuin silloin ensi kertaa vanhaan, hienoon kirkonkylään. Nummelassa olin käynyt Galleria Pictorissa – tuolloin en hahmottanut Vihtiä.

Väyrysellä ja Haapalalla on yhteinen elokuva-alan yritys Raybounce, jonka kautta Väyrynen tekee julkisen taiteen konsultointia.