Koronavuoden abiturientit ovat opiskelleet paljon etänä. Vanhojentanssien ja penkkareiden poisjäänti harmittaa, ja nyt jännitetään tällä viikolla käynnistyneitä ylioppilaskirjoituksia.
Mitä vanhemmaksi tulee, sen nopeammin aika tuntuu kuluvan. Abiturientit eivät ole tosin vielä kovin vanhoja, mutta päivittelevät silti hymyillen ajan kulua.
– Oudolta tuntuu! Aika on mennyt tosi nopeasti. Ei tunnu vielä yhtään abilta, kertovat Vihdin lukion abiturientit Laura Mäkelä ja Elsa Vuori.
Molemmat nuoret kirjoittavat osan aineista jo tämän syksyn ylioppilaskirjoituksissa. Vuori opiskelee nyt ruotsin kieltä ja Mäkelä pänttää ruotsin lisäksi maantietoa. Helmikuussa abit jäävät lukulomalle ja urakka jatkuu taas maaliskuussa 2022.
Stressi on vahvasti läsnä abien elämässä. Mieltä painavat niin kirjoitukset kuin epätavallinen vuosikin.
– Kirjoitukset ovat viimeisenä mielessä ennen nukahtamista ja heti taas aamulla herätessä, Mäkelä sanoo.
En oikein tiedä mitä haluaisin opiskella. Inttiin olisi kiva päästä.
Vuori kiittelee vanhempiaan, jotka muistuttavat siitä, että rentoutuakin pitää, vaikka opinnot tärkeitä ovatkin.
Mäkelän ja Vuoren mukaan lukiossa on ollut valinnainen rentoutumiskurssi ja apua on tuonut myös lukion jeesari-hanke, jonka tavoitteena oli matalan kynnyksen tuen ja ohjauksen tarjoaminen erilaisissa opiskeluun ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.
– Jeesarille pystyi varaamaan ajan anonyymisti netistä. Ja on meillä opot, terkkari, kuraattori ja psykologi. Apua stressiin on kyllä saatavilla, jos tarvitsee, Mäkelä ja Vuori toteavat, ja lisäävät, että itse tosin pitää olla sen verran aktiivinen, että hakeutuu avun piiriin.
Tämän päivän abeja huolettaa ymmärrettävästi moni muukin asia kuin ylioppilaskirjoitukset. Korona on mullistanut nuorten lukiolaisten elämän ja etäkoulusta on tullut arkea.
– Kavereita ei näe entiseen tapaan. Sosiaalisen elämän vähentymiseen väsyy ja opiskelumotivaation säilyttäminen on ollut vaikeaa, Mäkelä ja Vuori pohtivat.
Vanhojentansseja piti tanssia lokakuussa, mutta koronatilanteen vuoksi ne jouduttiin perumaan. Uutta mahdollisuutta tanssien pitämiseen myöhemmin selvitetään.
– Sitä me ollaan vähän ihmetelty ja kummasteltukin, kun yhteiskunta ainakin otsikoiden valossa menee parempaan suuntaan ja joissakin lukioissa wanhat järjestetään, tytöt harmittelevat.
Mäkelän ja Vuoren mukaan monet ovat ostaneet monen sadan euron pukujakin, ja nyt niille ei ainakaan toistaiseksi olekaan käyttöä. Pois jäivät myös abiturienttien perinteiset penkkarit.
– Kyllä nämä turvavälien, hanskojen ja maskien täyttämät vuodet varmasti jäävät mieleen. Vähän harmittaa, että se on just se oma ikäluokka, joka sen kaiken joutuu kokemaan, mutta tällaista se on. Olisivathan sekä wanhat että penkkarit niitä vielä vanhuksenakin muisteltavia kokemuksia, Mäkelä ja Vuori toteavat, mutta lisäävät sitten, että kovilla ne opettajatkin ovat olleet.
Onneksi on sosiaalinen media ja WhatsApp, joiden kautta tulee pidettyä yhteyttä koulukavereihin.
Mäkelä suunnittelee lukion jälkeen välivuotta. Liikunnallisen nuoren haaveissa olisi opinnot liikuntatieteellisessä. Vuori sanoo harkitsevansa armeijaan menemistä.
– En oikein tiedä mitä haluaisin opiskella. Inttiin olisi kiva päästä. Lukion tytöistä muutamia lähtee vuosittain, ja se on nykyään ihan yleistä. Olen alaakin sieltä miettinyt, Vuori kertoo.
Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkoivat 13.9. äidinkielen ja kirjallisuuden kokeella.