Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haimoosta Kallion lukioon joka arkipäivä – Iina Tienhaara toivoo jonain päivänä olevansa näyttelijä, Kallion ilmaisutaidon lukio on yksi askel eteenpäin

Haimoolainen Iina Tienhaara (16) aloitti opiskelut Helsingissä sijaitsevassa Kallion ilmaisutaidon lukiossa elokuussa. Vaikka päivät alkavat jo kuudelta aamulla ja useimmiten päättyvät illalla vasta kuuden aikaan niin se ei haittaa motivoitunutta opiskelijaa, joka toivoo jonain päivänä näyttelevänsä työkseen.

Haimoosta ei pääse suoraan Helsinkiin julkisella liikenteellä. Iina kulkee aamuisin isänsä kyydissä ensin Lahnuksen pysäkille, josta hän jatkaa bussilla Ruskeasuolle Lehtikuusentielle, jossa Kallion lukio on tällä hetkellä väistötiloissa. Alkuperäistä koulurakennusta Helsingin Kalliossa remontoidaan parhaillaan. Nykyinen koulun sijainti sopii Iinalle, sillä bussi kulkee suoraan Lehtikuusentielle. Hänellä on HSL:n kausilippu.

– Päivät ovat toki pitkiä ja olen joutunut tekemään valintoja ja jättänyt esimerkiksi harrastukseni tauolle. Olen niin myöhään takaisin Vihdissä, etten enää ehdi minnekään. Koulutehtäviä täytyy myös tehdä iltaisin. Motivaationi on kuitenkin niin korkealla, että jaksan kyllä pitkät koulupäivät, Iina Tienhaara kertoo hyväntuulisesti.

Teatteriharrastuksen Iina löysi Nummelassa toimivasta TenTeen -teatterista, joka on Vihdin Teatteri ry:n ylläpitämä lapsi- ja nuorisoteatteri. TenTeenissä lapset ja nuoret oppivat ilmaisutaitoa eri tavoin sekä harjoittelevat ja esittävät pienimuotoisia näytelmiä.

L.M. Montgomeryn rakastettuihin tarinoihin perustuvassa Vihervaaran Anna -nimisessä näytelmässä Iina oli pääroolissa ja sai kehuja roolisuorituksestaan. Positiivinen palaute kannusti hakemaan Kallion lukioon.

– Silloin tuli sellainen olo, että haluan näyttelijäksi. Jo 7-luokalla puhuin paljon yhteishausta ja pohdin minne hakisin. Vanhemmat kannustivat hakemaan Kallion lukioon. Alkuperäinen ajatukseni oli, että haen lukion jälkeen Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun näyttelijäntyönlinjalle. Kallion lukiossa on kuitenkin niin paljon kiinnostavia taideaineita, että alkuperäinen suunnitelma voi vielä muuttua, Iina Tienhaara sanoo.

Kallion lukiossa hakijat pisteytetään. Pisteytyksessä peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo on vain puolet pisteistä. Loput pisteistä tulevat harrastuneisuudesta.

– Itsestä piti kirjoittaa esittely, harrastusten ohjaajien tuli kirjoittaa lausunnot ja suositukset. Harrastuksista piti liittää todistukset mukaan. Itsenäiset harrastukset tuli myös ilmoittaa hakupapereissa. Hakuprosessi oli aika työläs. Oli todella ihana yllätys, että pääsin lukioon, Iina Tienhaara iloitsee.

Iina Tienhaaran isoveli on Vihdin lukion abi. Iina haki myös Vihdin lukioon. Kallion lukio oli kuitenkin ykkösvaihtoehto, niin kuin tuleekin olla, jos mielii lukioon päästä. Hän myöntää kaivanneensa isommalle paikkakunnalle.

– Haimoo on pieni kylä ja olen asunut siellä koko ikäni. Julkista liikennettä on tosi vähän ja kulkeminen muualle hankalaa. Kuljen vanhempien kyydillä tai skootterilla. Muutan Helsinkiin jossakin vaiheessa, mutta vielä asia ei ole ajankohtainen.