Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihdin elinvoimalautakunta äänesti 5–4: Lausunnossa hallinto-oikeudelle evästetään myös kunnan viranhaltijaa. Lautakunta haluaa Verisuon välivarastointikentän uuteen lupakäsittelyyn.

Vihdin kunnan elinvoimalautakunta äänesti luvuin 5–4 lausunnosta, jonka se antaa Helsingin hallinto-oikeudelle yrittäjä Patrik Sarajuuren valituksesta.

Sarajuuri valittaa, koska elinvoimajohtaja Petra Ståhl ei myöntänyt lupaa louheen ja maa-aineksen välivarastointikentän rakentamiseen Verisuolle, Lusilan ja Torholan välimaastoon. Pääperusteluna on liikenneturvallisuus ja liikenteellinen sopimattomuus: raskaan liikenteen määrän kasvu Nummelan–Lusilan–Huhmarin alueella.

Sarajuuri haki muutosta elinvoimajohtajan kielteiseen suunnittelutarveratkaisuun, mutta elinvoimalautakunnan edeltäjä, kunnan kaavoitus- ja tekninen lautakunta ei muuttanut Ståhlin päätöstä. Niinpä Sarajuuri valitti lautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Elinvoimalautakunnassa tiistaina Markku Hacklin (kok.) ehdotti Samppa Granlundin (ps.) kannattamana, että lautakunta antaa seuraavan lausunnon: "Nykyinen elinvoimalautakunta on tehnyt maastokatselmuksen kohteessa 10.9. ja tutustunut suunnittelutarveratkaisussa olevaan alueeseen. Samoin elinvoimalautakunta on tutustunut erittäin huolellisesti ko. kaavoitus- ja teknisen lautakunnan lausuntoon 15.6. ja hakijan oikaisupyynnön perusteisiin.

Elinvoimalautakunta ehdottaa, että hallinto-oikeus kumoaa kaavoitus- ja teknisen lautakunnan päätöksen 15.6.2021, jolla se on pitänyt voimassa kielteisen suunnittelutarveratkaisun.

Edelleen lautakunta pyytää hallinto-oikeutta palauttamaan hakijan suunnittelutarveratkaisun uudelleen käsiteltäväksi kunnan päätöksentekoon. Päätöksenteossa viranhaltijan tulee ottaa huomioon vahvemmin hakijan oikaisuvaatimukset, jotka ovat hyvin perusteltuja."

Viranhaltijan tulee ottaa huomioon vahvemmin hakijan oikaisuvaatimukset.

Äänestyksessä Hacklinin ehdotusta kannattivat lautakunnan puheenjohtaja Petri Lehtiranta (kok.), varapuheenjohtaja Pasi Saario (kesk.), Noora Jussila (ps.) sekä Hacklin ja Granlund.

Esittelijä Petra Ståhlin ehdotus oli, että haettu välivarastointikenttä ei täytä rakennusluvan erityisiä edellytyksiä suunnittelutarvealueella maankäyttö- ja rakennuslain mukaan. Camilla Bonden (kok.) ja Leila Terkomaa (sd.) jääväsivät itsensä, ja esittelijän ehdotusta kannattivat Bondenin varajäsen Kati Helanto, Teemu Purje (sd.), Terkomaan varajäsen Jari Maarto ja Erja Väyrynen (vihr.).

Hacklinin esitys voitti äänin 5–4. Eriävät mielipiteet jättivät Ståhl, Purje, Väyrynen, Helanto ja Maarto.

Verisuon yksityinen maankaatopaikkahanke on ollut vireillä kymmenisen vuotta lähelle Nummelaa ja Enäjärveä, Hurrin tilan maille. Sarajuuri hakee maankaatopaikkatoiminnalle ympäristälupaa Aluehallintovirastosta. Välivarastointikenttää tarvitaan, jotta sinne voidaan varastoida maankaatopaikan tien rakentamisesta syntyvät louheet.

Juttua muutettu 20.9.2021 klo 8.15: lisätty kuvatekstistä pois jäänyt Teemu Purjeen nimi.