Kekri, Halloween, Dia de Muertos liittyvät satokauden päättymiseen ja vainajien muistamiseen. Näihin liittyvät juhlat alkavat nyt olla käsillä eri puolilla maailmaa. Vihdin museo on koonnut juhlien perinteitä yhteen museon Pikku-Pappilan pihavitriininäyttelyyn. Näyttelyn myötä Vihdin museo haluaa toivottaa satorikasta, harrasta tai kauhistuttavaa syksyä kullekin makunsa mukaan.
Museon pihavitriinissä on monenlaista kiehtovaa nähtävää. Vitriinissä esimerkiksi nainen ratsastaa sialla. Jos sika juoksi pahnoja päin niin sulhasta ei löytynyt. Jos sika sen sijaan juoksi porttia kohtia niin sulhanen oli tulossa. Mutta mitä mahtavat olla kitupiikit, kekripukki tai kekritär?
Näyttelyn on koonnut pihavitriiniin museonjohtaja Heidi Tammelinin ja museoamanuenssi Matti Mäen lisäksi Vihdin museossa harjoittelijana oleva Heli Arima. Hän on koulutukseltaan arkeologi ja kieltenopettaja. Nyt hän opiskelee museologiaa Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Museologia on tiede, joka tutkii niitä kulttuurisia prosesseja, joiden seurauksena museot ovat syntyneet ja joiden avulla jotain on haluttu tai halutaan säilyttää. Leipätyönään Arima opettaa italiankieltä ja englantia Helsingin kuvataidekoulussa.
Arkeologin työt Heli jätti taakseen, kun perheen 9-vuotias poika syntyi. Ennen lapsen syntymää hän vietti kesälomat Italiassa arkeologisilla kaivauksilla:
– Opettajilla on pitkät lomat, jotka vietin aikaisemmin kaivauksilla. Tärkeysjärjestys on nyt toinen, kun perheessä on nuori lapsi. En enää voi lähteä alkeellisiin oloihin keskelle ei mitään. Arkeologin työhön kuuluu lapioimista ja kaivamista ja työ on fyysisesti raskasta etenkin Välimerellä, jossa kesä on kuuma ja aurinkoinen.
Museologian opinnot ovat Helille luonnollinen jatko arkeologian opinnoille:
Arkeologi kaivaa esineet esiin. Museo säilyttää esineet ja tutkii niitä edelleen.
Museologian opiskelija Heli Arima
– Arkeologi kaivaa esineet esiin. Museo säilyttää esineet ja tutkii niitä edelleen. Museossa esineet sidotaan kontekstiin ja tieto kerrotaan yleisölle. Museo kommunikoi yleisön kanssa. Vanhat esineet ja asiat ovat intohimoni, jota nyt pääsen toteuttamaan.

Kuudesta harjoitteluviikostaan Heli on ollut Vihdin museossa kaksi viikkoa. Työnkuva on ollut monipuolinen:
– Olen muun muassa purkanut Vuorelan koulukodin museosta Vihdin museoon tullutta näyttelyä. Tämän jälkeen olen numeroinut esineitä. Olen myös käynyt läpi museotekstiilejä, joita olen puhdistanut ja tarkastanut.
Vihdin museolla on Olkkalassa kokoelmatilat, joissa on säilytyksessä kymmeniätuhansia eri kokoisia esineitä. Kokoelmatilasta museon henkilökunta valikoi esineet näyttelyihinsä kulloisenkin teeman mukaan.
Muun työn lisäksi Vihdin museossa valmistaudutaan parhaillaan muuttoon. Muuton Vihdin kirkonkylässä sijaitsevaan vanhaan kunnantaloon Kuntalaan pitäisi toteutua näillä näkymin maaliskuun aikana. Museoesineitä pakataan juuri.