Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NuPS ohjaa nuoria pelaajia valmennuksen pariin: Valmennusakatemia perehdyttää nuoria lasten valmennuksen pariin koulutuksen ja käytännön avulla

Nummelan Palloseura on perustanut oman valmennusakatemian seuransa junioripelaajille.

Junioreista on tarkoitus akatemian avulla kasvattaa pienten lasten kanssa toimimiseen erikoistuneita valmentajia.

– Haluamme tukea valmennuksesta kiinnostuneita pelaajiamme luomalla heille mahdollisuuden kehittyä myös valmentajan tiellä. Toisaalta meillä pienimmät ikäluokat ovat todella suuria ja tarvitsemme lisää osaavia käsiä tukemaan lapsia jalkapallon oppimisessa, kertoo Valmennusakatemian toiminnasta vastaava Mikko Parviainen.

– Perhefutiksessa meillä on mukana 80 lasta. Sinne tarvitaan paljon ihmisiä, jotta lapset saavat riittävästi kontakteja ja he rohkaistuvat pelaamaan ja jatkamaan jalkapalloilijan uraa myös joukkueissa. Nuoret valmentajat ovat heidän kanssa todella hyviä, Parviainen kiittelee.

Akatemiatoiminta on käynnistetty Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. OKM:n raha on suunnattu hankkeeseen jonka tarkoituksena on myös ehkäistä drop-out ilmiötä ja nuorten syrjäytymistä

Valmentaja-akatemian nuoria koulutetaan kahden vuoden ajan Palloliiton valmennuskoulutusten mukaisesti Futisvalmentajan startti- sekä Ikäkausivaihekoulutuksilla. Nuoret valmentajat saavat lisäkoulutusta myös liiton lasten valmennukseen suunnatuilla kursseilla. Koulutus järjestetään NuPSin ja FC Lahden yhteistyönä. Sen lisäksi seura järjestää lähiopetuspäiviä myös seuratoimintaan liittyen.

Koko kahden vuoden koulutuksen ajan nuoret osallistuvat tiiviisti käytännön valmennukseen.

Valmennusakatemia on suunnattu 14–25 -vuotiaille, pääosin seuran omille pelaajille, vaikka Parviainen ei poissulje etteikö akatemia voisi joskus laajentua koskemaan vaikka eri lajin paristakin tulevia nuoria. Mutta nyt edetään vielä ensimmäiset kaksivuotishankkeet kerrallaan.

Tällä hetkellä valmennuksessa on mukana kymmenen nuorta. Mukaan ehtii vielä lokakuun aikana ilmoittautua, jos koulutusohjelmaan haluaa mukaan.

Nuorille maksetaan hankkeen ajan myös ”kuukausipalkkaa”.

– Palkkaa emme kovin paljoa voi maksaa, mutta haluamme, että nuoret saavat vähintään taskurahaa harjoitusten vetämisestä. He kuitenkin myös opiskelevat, harjoittelevat itse ja käyvät pelaamassa, joten kyllä tämä vaatii sitoutumista. Joskin huolehdimme tietysti, että taakka ei käy kohtuuttomaksi, Parviainen muistuttaa.

Seuraava uusi kurssi käynnistyy lokakuussa 2022.

Nuoret valmennusakatemialaiset kertoivat ennen Uimahallin tekonurmella alkavia harjoituksiaan, että akatemiaan mukaan lähtö oli luontevaa.

– Olemme valmentaneet näitä lapsia jo jonkin aikaa ja on vain hienoa, että opimme lisää, kertoi Iida Leskinen.

– Meille on jo nyt ehkä luontevampaa toimia näiden lasten kanssa, koska olemme itsekin vielä nuoria. Moni pienistä pelaajista pitää meitä myös esikuvinaan, koska itse pelaamme ja siksi he kuuntelevat meitä paremmin, naurahtaa Ella Uusipaikka.

Tavoitteena nuorilla on kehittyä pelaamisen lisäksi valmentajina.

– Minua kiinnostaa myös maalivahtivalmennus, kun itse sitä paikkaa pelaankin, mietti Iida Varhelahti.