Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Stoppi nuorten pomminrakentelulle: poliisi vetoaa, että asiasta puhuttaisiin kodeissa

Nuorisolla on Lohjalla uusi hullutus; foliosta ja nestemäisestä nk. putkenavaajasta valmistetut ”putkireiskapommit”. Näitä on tullut poliisin tietoon jo useampi. Oletus on, että pommien tekijöitä on useita. Pommien rakentelijat ovat iältään 10-vuotiaita ja sitä vanhempia.

Viime syksynä vastaavaan muoti-ilmiöön törmättiin Vihdissä, mutta vakavilta vahingoilta onneksi vältyttiin. Poliisi pyytääkin vanhempia puhumaan asiasta kotona, kauppojen henkilökuntaa kannustetaan tarkkaavaisuuteen käytössä olevien resurssien mukaan.

– Jos nuori kertoo ostavansa putkienavaamiseen tarkoitettua ja syövyttävää ainetta äidin pyynnöstä kotiin, niin ainahan äidille voi soittaa ja varmistaa, onko todellakin näin. Tai jättää myymättä kokonaan, sanoo vanhempi rikoskonstaapeli Jani Salminen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Putkireiskapommit ovat itsetehtyjä räjähteitä, joissa muovipulloon laitetaan sekä foliopaperia että putkenavaajaa. Nämä yhdessä muodostavat suljetussa pullossa voimakkaan paineen, jonka seurauksena pullo räjähtää. Ääni on voimakas. Tilanteen vakavuutta lisää se, että pommin räjähtämishetkeä voi olla vaikea ennakoida. Käsiin räjähtäessä seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

– Netistä löytyy ohjeet kaikkeen pahaan, Jani Salminen toteaa.

Lohjalla poliisin tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa pommeja olisi tehty lasipulloihin.

– Pahimmillaan pommi voi kyteä jopa minuutteja riippuen seoksesta ja pullosta, johon pommi on valmistettu. Pommi saattaa myös jäädä räjähtämättä. ”Suutariksi” jääneestä pommista pitää pysyä mahdollisimman kaukana eikä pommiin pidä mennä koskemaan, vaan niiden hävittäminen tulee jättää viranomaisten tehtäväksi, Jani Salminen sanoo.

Jos siis törmää epämääräiseen tällaiseen pulloon, poliisi kehottaa ottamaan yhteyttä hätäkeskukseen.