Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Koff Jouluolut valmistui vihtiläisestä viljasta: Verkatakkilan viljelijän nuoruudenaikainen haave kävi toteen

Opiskeluaikanaan Sirkku Puumala oli töissä Alkossa. Siellä hän tutustui ensi kerran Koff Jouluolueen.

– Katsoin, että tällainenkin tuote on olemassa ja olisipa hienoa, jos joskus voisin olla jouluoluen viljelijä. Totta puhuen ajattelin, että tämä haave saattaa jäädä toteutumattakin.

Kymmenen vuotta myöhemmin haaveesta on kuitenkin tullut totta.

Tämän vuoden Koff Jouluoluen ohra tulee Vihdistä, tarkemmin sanottuna Herrakunnalta ja Verkatakkilan tilalta, jota Puumala viljelee yhdessä Patrick Nyströmin kanssa.

Koff Jouluolutta on tehty keskeytyksettä vuodesta 1987 lähtien. Tämä vuosi on jo neljästoista, kun oluen matka on jäljitettävissä tietylle tilalle ja pellolle.

Sinebrychoffin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Marja-Liisa Weckström kertoo kestävän kehityksen olevan yritykselle tärkeää.

– Olemme sitoutuneet siihen, että meistä tulee hiilineutraali panimo – ja tänä vuonna meistä tuli, yhdeksän vuotta alkuperäistä suunnitelmaa aiemmin, Weckström sanoo.

Jouluoluen raaka-aineen, mallasohran, Sinebrychoff halusikin tänä vuonna tulevan Carbon Action -tutkimustilalta. Näitä tiloja on noin sata, ja Verkatakkila on niistä yksi. Carbon Action -alustan ajatuksena on tutkia maatiloilla, miten hiiltä pystytään varastoimaan peltomaahan ja miten tätä voidaan tieteellisesti todentaa, kertovat Baltic Sea Action Groupin viestintäjohtaja Pieta Jarva ja koulutuspäällikkö Sanna Söderlund. Hyvärakenteinen maaperä myös estää ravinteita valumasta vesistöihin ja sitä myötä Itämereen.

Verkatakkilan viljelijät puhuvat paljon toteuttamastaan uudistavasta maanviljelystä, jota he sanovat kokonaisvaltaiseksi tavaksi ajatella. Tavoitteena on parantaa peltojen kasvukuntoa ja huolehtia samalla ympäristöstä.

– Yhdistetään ruoantuotanto siihen hyvään, mitä voidaan tehdä ilmaston hyväksi, Puumala ja Nyström sanovat. Tässä keinoina ovat esimerkiksi monipuolinen viljelykierto, kemiallisten torjunta-aineiden käyttäminen vain tarpeen mukaan ja maaperän tiivistämisen välttäminen. Lisäksi pellot pidetään mahdollisimman pitkään kasvipeitteisinä.

– 90 prosenttia pelloistamme kasvaa vihreänä talven alla, Nyström kertoo.

– Halutaan ottaa aina vielä yksi askel peltojen kunnon parantamisessa, Puumala sanoo. – Täytyy joka päivä itselleen muistuttaa, että rohkeammin vaan.

Nyt valmistunut jouluolut on tehty viime vuonna kylvetystä ohrasta. Vuosi 2021 oli Puumalan ja Nyströmin viljelyhistorian huonoin – mutta myös tuo edellinen kausi oli haasteellinen.

Verkatakkilan tilalla on 200 hehtaaria kylvöalaa. Mallasohran lisäksi tilalla viljellään syysviljoja – ruista ja vehnää – härkäpapua ja kuminaa sekä maanparannusnurmea. Jouluolutta varten tuotantotarve oli 200 tonnia mallasohraa. Viime vuodeksi Puumala ja Nyström varasivatkin normaalia enemmän alaa mallasohralle: sitä oli kylvössä 70 hehtaaria.

– Sitten pyrittiin pitämään huoli siitä, ettei ainakaan omista virheistä jäisi sato kiinni. Säille ei voi mitään.

Viking Maltin hankintapäällikkö Mikael Ingman kertoo, että mallastamolla Verkatakkilan ennakkonäytteet tutkittiin pariin otteeseen. Ingmanin mukaan hyvä mallasohra itää hyvin, siinä on matala valkuainen ja iso jyväkoko. Näiden tärkeimpien ominaisuuksien lisäksi se on raikkaanhajuinen ja kirkasvärinen.

– Kaikki kiitos viljelijöille. Saatiin oikea määrä ja hyvää laatua!

Viking Maltin suorittaman auditoinnin lisäksi Baltic Sea Action Group arvioi vielä tilan toiminnan Itämeri-ystävällisyyden.

– On ilo seurata näiden viljelijöiden innostunutta otetta maan kasvukunnon parantamiseksi ja ympäristön hyväksi. Tämä tila on hyvä esimerkki uudistavasta viljelystä, Sanna Söderlund kiittää.