Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin nuorin valtuutettu, Netta Tuomisto: ”Vaikuttaminen kuuluu jokaiselle”

Nuorten ja lasten asialla oleva Netta Tuomisto, 19, on nuorin kunnanvaltuutettu Vihdissä.

Viime kevään abiturientti ja Vihdin Tervalammella asuva Tuomisto kokee politiikassa mukana olemisen upeaksi mahdollisuudeksi osallistua yhteisten asioiden hoitamiseen.

– Jos asioihin voi vaikuttaa, kuten useimpiin asioihin voi, ja muuttaa niitä vielä parempaan suuntaan, on se tehtävä. Asiat muuttuvat, kun niille tehdään jotain, Tuomisto sanoo.

Tuomisto kertoo, että hänet on otettu hyvin vastaan kuntapolitiikassa.

– Minua ei ole iän takia vierastettu, vaan päinvastoin, minuun on suhtauduttu rohkaisevasti ja uteliaasti.

Tuomisto kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulun yhteiskunta- ja talouslinjalta. Tällä hetkellä Tuomisto pitää välivuotta opiskeluista, tekee töitä ravintola-alalla ja hoitaa luottamustoimeaan aktiivisesti.

Olen innoissani, että olen päässyt mukaan vaikuttamaan .

– Olen innoissani, että olen päässyt mukaan vaikuttamaan ja viemään tärkeiksi katsomiani asioita eteenpäin. Tekemistä riittää.

Tärkeiksi asioiksi Tuomisto nimeää lasten ja nuorten asiat.

– Jos lapsilla ja nuorilla olisi asiat hyvin, silloin koko kunnan asiat olisivat hyvin, Tuomisto sanoo ja lisää selvennyksen.

– Kun lapset ja nuoret kasvavat ottamaan vastuuta omista asioistaan, he usein myös kasvavat aikuisiksi, jotka ottavat vastuuta yhteisistä asioista.

Tuomisto toimii valtuustoryhmän sihteerinä ja on myös mukana hyvinvointilautakunnassa. Vuonna 2020 Tuomisto oli nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

– Nuvassa (nuorisovaltuustossa) mukana oleminen antoi minulle laajan kuvan päätöksenteosta Vihdin kunnassa.

Kokoomus tuntui Tuomistosta puolueelta, jossa on paljon hänen ajatusmaailmaansa sopivia näkökulmia.

– Politiikka ei ole tullut minulle perintönä, suvussamme ei ole poliitikkoja. Ajatukseni ovat paljon talousasioissa. Kokoomus on puolueista minua lähimpänä, vaikka myös monen muun puolueen kanssa löydän yhteisiä näkemyksiä.

Tuomisto kasvoi lähes koko lapsuutensa uusperheessä.

– Vanhempani erosivat, kun olin kolmevuotias. Heillä molemmilla on ollut uudet puolisot ja perheet, joihin olen kuulunut. Olen oppinut sopeutumaan muuttuneisiin perhesuhteisiin, ja ehkä sieltä tulee myös vahvuuteni, että sopeudun hyvin erilaisiin tilanteisiin ja ihmisiin.

Tuomisto tietää, ettei pelkkä sopeutuminen vie kuitenkaan asioita eteenpäin.

– Sen lisäksi pitää olla rohkeutta tehdä asioita, pitää uskaltaa vaikuttaa. Koen, että tämä rohkeus on myös vahvuuteni politiikassa.

– Ennen kaikkea haluan olla linkki lasten ja nuorten, ja kunnan päätöksenteon välissä. Vaikuttaminen kuuluu jokaiselle.