Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Miten Vihti kykenee kilpailemaan opettajista? Opettajapula koettelee kuntaa: "Saa nähdä mitä eteen tulee. Näyttää hälyttävältä"

Etenkin varhaiskasvatuksen opettajista ja erityisopettajista on ollut pulaa pitkään. Vihti ei ole ainoa kunta, joka painii kyseisen ongelman kanssa. Opettajien lisäksi varhaiskasvatuksen muusta henkilöstöstä on pulaa, samoin sijaisista. Vihdin Opettajat ry:n puheenjohtaja Pirjo Leväniemi kysyy ihan aiheellisesti, että miten Vihti kykenee kilpailemaan opettajista eli mikä tekee Vihdin kunnasta vetovoimaisen työnantajan?

– Erittäin suuri huoli on, että lapset ja nuoret eivät saa tarvitsemaansa tukea riittävästi varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Jos ei ole pätevää henkilöstöä, ei pystytä vaikuttamaan varhaiseen puuttumiseen. Saa nähdä mitä eteen tulee tulevaisuudessa. Näyttää hälyttävältä. Koulutukseen panostus on sijoitus.

Vihdissä on ollut jo aikaisempina vuosina käytössä käytäntö, että määräaikaiset opettajat jäävät ilman kesäajan palkkaa säästösyistä ja opettajia on palkattu vain opetuskuukausiksi. Käytäntö on ollut katkolla muutamia vuosia, mutta Vihta -säästöohjelman myötä käytäntö aktivoitiin jälleen. Opettajien palkkaus on jaettu kesäloman ajalle, jolloin opettajat saavat osan lukuvuoden palkastaan kesän aikana

- Yksi seuraus kesäajan palkan keskeytyksestä on, että pätevät opettajat ovat hakeutuneet muulle töihin. Esihenkilöt tietävät, että on hankala täyttää määräaikaista opettajan paikkaa, jos kesäkeskeytyksen ajalta ei makseta palkkaa. Opettajat saattavat perua tulonsa Vihtiin juuri ennen lukukauden alkua, Pirjo Leväniemi pahoittelee.

OAJ on ajanut pitkään opettajarekisterin muodostamista. Rekisteri kertoisi muun muassa koulutustarpeen, lisäisi helpotusta rekrytointiin, parantaisi opettajan ammatin vetovoimaisuutta ja vauhdittaisi tiedon ajantasaisuutta.

Opettajien uupuminen on tosiasia, joka on ollut havaittavissa jo ennen koronaa:

– Muun muassa koulutuksen leikkaukset, suuret oppilasryhmät, opettajien pirstoutunut työmäärä ja epävarmuus tulevasta ovat lisänneet uupumusta, Pirjo Leväniemi kertoo.

Vihdin opettajat ry ottaa käyttöön yhtenä toimenpiteenä uudestaan päättäjäkummitoiminnan, jolloin jokaiselle toimipaikalle tulee oma kummi:

– Aloitamme päättäjäkummitoiminnan sivistyslautakunnan kanssa. Tuomme päättäjille tietoa arjesta, lasten ja nuorten kasvatuksesta ja koulutuksesta sekä päätösten vaikuttavuudesta konkreettisesti. Nyt on toimittava ja varmistettava, että Vihti pysyy edelleen vetovoimaisena kuntana.