Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lietekuljetusten keskittäminen on jo työn alla – Jäteyhtiö Rosk’n Roll: ”Kuljetusurakoitsijat otetaan mukaan suunnitteluun”

Rosk’n Roll on ryhtynyt suunnittelemaan haja-asutusalueiden lietteenkuljetusten järjestämistä. Uudenmaan jätelautakunnan elokuisen päätöksen mukaan sako- ja umpikaivojen tyhjennykset siirretään kunnan järjestämäksi palveluksi kahdentoista kunnan alueella Itä- ja Länsi-Uudellamaalla 3–5 vuoden kuluessa. Tehtävän hoitaa kuntien omistama jäteyhtiö Rosk’n Roll.

Uudenmaan Yrittäjät julkisti maanantaina kannanoton, jossa se pyytää, että Uudenmaan jätelautakunta ottaa asian uudelleen käsittelyyn. Perusteluna Uudenmaan Yrittäjät sanoo, että päätös heikentää palvelutasoa ja yrittäjien asemaa. Kannanotossa kerrotuissa esimerkeissä jätekuljetuskilpailutukset on voittanut vain yksi tai muutama suurempi yritys.

Jätelautakunnan puheenjohtaja Elin Andersson sanoo, että Uudenmaan Yrittäjien lausunnolla ei ole virallista merkitystä.

– Jos asia halutaan käsiteltäväksi uudelleen, se tapahtuu hallinto-oikeuden kautta, Andersson sanoo.

Rosk’n Roll on aloittanut tyhjennyspalvelun suunnittelun. Itse jäteyhtiö ei lietekuljetuksia hoida, vaan ne kilpailutetaan julkisena hankintana. Toimitusjohtaja Vesa Heikkonen lupaa, että asiaa valmistellaan käyden vuoropuhelua alueen alan yrittäjien kanssa.

– Olemme ensi vuonna yhteydessä kaikkiin tiedossa oleviin alueen urakoitsijoihin, sillä haluamme keskustella heidän kanssaan ja kuulla heidän näkemyksiään ennen varsinaisen tarjouskilpailun avaamista.

Eritoten pienemmät lokapalveluyrittäjät ovat suhteutuneet skeptisesti mahdollisuuksiinsa menestyä kilpailutuksessa varsinkin, jos kalustolle asetetaan tarkkoja vaatimuksia esimerkiksi päätöluokitusten osalta.

– Juuri tämän takia haluamme käydä vuoropuhelua yrittäjien kanssa, että löydämme järkevän tason. Vielä ei ole päätetty, otetaanko päästöluokituksiin tässä vaiheessa kantaa ollenkaan, Heikkonen sanoo.

Heikkonen sanoo myös, että kuljetusurakoitsijoiden töiden arvioidaan jopa lisääntyvän, kun lietteenkeräyksen piiriin saadaan kattavasti kaikki ne kiinteistöt, jotka siihen määräysten mukaan kuuluvat.

Rosk’n Rollin palvelu- ja kehitysjohtaja Marko Printz sanoo, että pienemmälläkin yrityksellä on mahdollisuus tulla valituksi, ja esimerkiksi erilaiset yhteenliittymät ja aliurakointi sallitaan näissä kilpailutuksissa.

– Riittää, että yrityksellä on kalusto ja osaaminen ja yrittäjä tekee tätä ammatikseen, eli on jätehuoltorekisterissä ja lakisääteiset velvoitteet hoidettu.

Ensimmäiset kilpailutukset järjestettäneen vuonna 2023, ja vuonna 2024 alkaisivat ensimmäiset Rosk’n Rollin järjestämät lietteenkuljetukset.

Kiinteistöjen omistajille jäteyhtiö lupaa lietesäiliöiden tyhjennyspalvelun toimivan kuten tälläkin hetkellä. Kaivon tyhjennyksen ja lietteen kuljetuksen voi tilata Rosk’n Rollilta silloin kun sille on tarvetta. Vaihtoehtoisesti Rosk’n Rollin kanssa voi sopia saostuskaivoille määräajoin tehtävästä tyhjennyksestä, jolloin asiakas saa ennakkoilmoituksen tulevasta käynnistä.

– Koskaan ei tietenkään tulla kiinteistölle ilman ennakkoilmoitusta, Printz sanoo.

– Tiedostamme hyvin, että lietteenkuljetus on hyvin erilaista palvelua kuin seka- ja hyötyjätteiden kuljetus. Tätä varten rakennetaan siis myös ympärivuorokautinen päivystyspalvelu.