Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntoja Vihdissä 23: "Pääosin tartunnat ovat rokottamattomilla"

Koronatartuntoja on viimeisen kahden viikon ajalta todettu Vihdissä 23 ja Karkkilassa 21. Ilmaantuvuusluvut samalta ajalta ovat Vihdin osalta 79 ja Karkkilan 241.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen tartuntatautilääkäri Niko Partanen kertoo, että viikko sitten Karkkilassa ilmaantuvuusluku oli vielä 391 eli tästä on tultu huomattavasti alaspäin. Partanen selittää Karkkilan ilmaantuvuuslukuja suurten perheiden sisäisillä tartunnoilla. Hän myös huomauttaa: – Muutamakin tartunta nostaa heti Karkkilassa ilmaantuvuuslukua.

Pääosin nyt todetut tartunnat ovatkin Partasen mukaan perheensisäisiä. Koska monet tartunnan saaneista ovat jo olleet karanteenissa, on altistuneita vähän. Tartunnanlähde on tiedossa 80 prosentissa tapauksista.

– Pääosin tartunnat ovat rokottamattomilla, Partanen kertoo. Rokotettujen saamat tartunnat ovat olleet lievempiä ja Partanen jatkaa: – Sairaalahoidon tarvetta ei meidän alueella ole viime aikoina ollut ollenkaan.

Koronatestejä on viimeisen viikon aikana tehty vähemmän kuin tätä ennen. Vielä kolmisen viikkoa sitten koronatestiin hakeutui suunnilleen sama määrä kuntalaisia kuin viime keväänä. Nyt määrät ovat vähintäänkin puolittuneet.

– Tämän takia testipositiivisten osuus on kasvanut, Partanen sanoo. Karkkilassa positiivisten testien määrä kaikista testatuista on 5,5 prosenttia ja Vihdissä 2 prosenttia.

Koronarokotteita Karviaisessa annetaan nyt ensimmäisiä, toisia ja kolmansia annoksia. Kolmas rokoteannos annetaan voimakkaasti immuunipuutteisille, rajoitetusti sote-henkilöstölle sekä ympärivuorokautisen hoivan asukkaille.

Karviaisen vs. valmiuskoordinaattori Joanna Immonen arvelee, että näiden jälkeen ruvetaan seuraavana ryhmänä kolmatta rokoteannosta tarjoamaan kotihoidon asiakkaille sekä omaishoidettaville ja omaishoitajille.

Hän uskoo myös, että vielä tämän vuoden kuluessa kolmas rokoteannos on tarjolla kaikille kuntalaisille.

– Mutta se on vain oma veikkaukseni, Immonen painottaa.

Vihtiläisistä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 72,3 prosenttia kuntalaisista ja Karkkilassa 73,8 prosenttia. Toisen annoksen on Vihdissä saanut 68 prosenttia ja Karkkilassa 63,4 prosenttia asukkaista. Immonen kuvaakin lukuja ”aika upeiksi”.

Sekä Niko Partanen että Joanna Immonen kannustavat rokotuksiin eritoten 20-34 -vuotiaita. Tässä ikäryhmässä rokotuskattavuus on laahannut jo pitkään muita jäljessä. Partanen huomauttaa, että tässä ryhmässä myös näyttää tartuntojen määrä nyt lisääntyneen.

Immonen sanoo, että myös 12-15 -vuotiaiden rokotuskattavuus nousee hitaasti.

– Siitä emme ole vielä huolissaan, koska koko ajan heitä käy rokotettavana ja kattavuus kuitenkin nousee tasaisen varmasti, Immonen toteaa ja huomauttaa, että tässä ikäluokassa pitää sovitella yhteen sekä nuoren että huoltajien aikataulut rokotukseen pääsemiseksi.

Walk in -rokotusten seuraavat ajat ovat Nummelan terveysasemalla keskiviikkona 29.9. klo 12–14, keskiviikko 13.10. klo 12–14 sekä perjantaina 15.10. klo 12–14. Karkkilan terveysasemalla walk in -rokotustapahtuma järjestetään tiistaina 12.10. klo 12–14.