Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katutaidetapahtuma Palma Art tuo Nummelaan Suomen kärkikatutaiteilijoiden teoksia – Salla Ikonen: "Pidän siitä, että taide on kaikkien saatavilla"

Vihdintiellä Nummelassa sijaitsevat Palman alueen purkukiinteistöt kukoistavat värikkäinä ja kutsuvina. Osaa seinistä vielä työstetään.

Jatkossa kaikille avoin ja maksuton Katutaidetapahtuma Palma Art ponkaistaan käyntiin 9.10 lauantaina, jolloin vietetään tapahtuman avajaisia nimeltä Palma Art Night. Tapahtuman järjestää Vihdin kunnan kulttuuripalvelut.

Maksullisessa avajaistapahtumassa katutaiteilijoiden tekemiin seinämaalauksiin pääsee tutustumaan vaihtoehtoisemman pop-musiikin, ja valo- ja videotaiteen siivittämänä.

Tapahtumassa on esillä vihtiläisen taiteilija Salla Ikosen lisäksi 30 eri puolilta Suomea tulevan taiteilijan teoksia.

– Aivan mielettömän siistiä, että Salla innostui projektista ja lähti tähän mukaan. Ilman Sallan tietämystä, tuntemusta, persoonaa ja verkostoja tapahtuma olisi voinut jäädä aika torsoksi, kunnan kulttuurituottaja Tommi Muhli iloitsee.

– Sallan ansiosta meillä on kasassa ihan millä tahansa mittapuulla mitattuna paras porukka tähän hommaan.

Ikosen töitä on esillä muun muassa Nummelassa Sepänpihan alueella ja Ojakkalassa Hiekkahentusen kiinteistössä sekä Lohjan sairaalassa.

Kokonaan katutaiteella itsensä elättävän taiteilijan tähän mennessä suurikokoisimmat muraalit koreilevat Myyrmäen juna-asemalla Vantaalla.

– Minulla on aina ollut vilkas mielikuvitus, ja tyhjän seinän nähdessäni kuvittelin jo lapsuudessani siihen jotain jännempää, Ikonen kertoo kiinnostuksensa heräämisestä maalaamiseen.

– Innostukseni muraaleihin syntyi parikymppisenä käydessäni Meksikossa. Näin todella hienoja Diego Riveran muraaleja Las Bellas Artes -museon seinällä, ja tunsin, että tuo voisi olla minullekin sopiva tapa maalata.

Palma Art -tapahtumassa on erityylisiä taideteoksia erilaisilta taiteilijoilta: graffitia, esittäviä muraaleja, sarjakuvamaisia teoksia ja tilateoksia sekä animaatiota.

Alueella on Ikosen 65 neliön kokoinen maalaus. Sen tekeminen seinälle vei kolme päivää.

– ”Maalaan” teosta päässäni jo monta päivää ennen varsinaista aloitusta, ja ajattelen monesti vielä viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa tulevaa maalausta, Ikonen kertoo.

Ulkoseinän seinämaalauksen tekeminen vie Ikoselta yleensä korkeintaan viikon, jos säät ovat hyvät.

Ikonen nimeää Palman alueen suurimman haasteen olleen puuseinien eläminen ja niiden huonokuntoisuus.

– Suurin osa tekijöistä on toteuttanut teoksensa spraylla, joka kuivuu nopeasti, ja mahdollistaa pääsyn myös epätasaisille pinnoille.

– Pidän siitä, että taide on kaikkien saatavilla, kuten nyt Palma Artissa on. Toivon myös, että tapahtuman aikana voisimme pitää alueella jonkinlaisen työpajan, jossa ihmiset voivat itse kokeilla maalaamista.