Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Eiläisii asjoi on julkaistu: Vihdin murrekirjassa kertojina on 12 hyvin murteen hallitsevaa vihtiläistä

Tietopaketti käsittelee Vihdin murretta. Mukana kielitieteellinen osuus.

Vihdin murrekirja Eiläisii asjoi on julkaistu. Kyseessä on Matti Vilppulan kirjoittama 504 sivua käsittävä tietopaketti Vihdin murteesta. Järkäleen on kustantanut Vihdin museo. Teos on Vihdin museon ensimmäinen julkaisu. Museo sai Hiidenheimon säätiöltä 12 000 euron apurahan vihtiläisen murrekirjan julkaisemiseen.

Kirjassa 12 1800-luvun lopulla syntynyttä vihtiläistä kertoo muistoja ja tarinoita aidolla Vihdin murteella. Kirjassa on myös laaja kielitieteellinen osuus, jossa käydään läpi Vihdin murteen kielioppia, vihtiläisiä paikannimiä, sananparsia ja paljon muuta. Tekstit perustuvat Matti Vilppulan 70-luvulla Vihdissä tekemiin nauhoituksiin.

Murrekirjassa on haastatteluja seuraavilta henkilöiltä: Emil Elo Vanjärveltä, Einar Eurajoki Vanjärveltä, Aina Haaparanta Irjalasta, Matilda Havukorpi Jokikunnalta, Hilja Johansson Ojakkalasta, Kalle Johansson Jokikunnalta, Ingrid Kujala Vesikansasta, Emilia Oksanen Vihtijärveltä, Johan Salovaara Selistä, Vilho Valdén Olkkalasta, Bertha Valo Palajärveltä ja Fiina Vilenius Jokikunnalta.

– Kertojina on joukko murteensa hyvin hallitsevia vihtiläisiä. Saatoin haastatella yhtä ihmistä satakin kertaa. Ystävystyin monen haastateltavan kanssa ja he kertoivat hyvin henkilökohtaisia asioita. Kirjan julkaiseminen ei olisi ollut mahdollista heidän vielä eläessä. Joidenkin kanssa haastattelut jäivät kesken sairastumisen tai kuoleman vuoksi, Vilppula kertoo.

Vanha vihtiläinen elämänmeno töineen, tapoineen ja tapahtumineen kuvastuu teksteistä. Henkinen kansanperinne elää myös tarinoissa. Suurrosvo Hänninen, Pikku-Helmanni, Irjalan kummitus ja Visterin pirut ovat kirjassa mukana. Bertha Valo kertoo myös elävästi ensimmäisestä ulkomaanmatkastaan.

Kertojina on joukko murteensa hyvin hallitsevia vihtiläisiä.

Kirjailija Matti Vilppula