Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kutsunnoissa noin 160 vihtiläisnuorta: Vihdistä halutaan Parolannummelle, Santahaminaan, Upinniemeen ja Vekaranjärvelle

Puolustusvoimien aluetoimistot järjestävät asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat 16.8.–15.12.2021. Syksyn aikana pidetään yhteensä 490 kutsuntatilaisuutta 240 paikkakunnalla. Vihdissä kutsunnat järjestettiin 30.9.-1.10. Vihdin kirkonkylässä Kirkkoniemen koulussa.

Kutsuttuna olivat vuonna 2003 syntyneet miehet. Yhteensä kutsuntoihin osallistui noin 160 vihtiläisnuorta. Aikaisempina vuosina kutsuttujen määrä on ollut noin 200. Kutsuttujen kokonaismäärä Uudellamaalla on vuosittain noin 10 000. Lukumäärä pysyi samana myös tänä vuonna.

Nuori voi kutsuntatilaisuudessa esittää palvelusta koskevat toiveensa kutsuntalautakunnalle. Kun palvelustoiveen esittää jo kutsunnoissa, on hyvät mahdollisuudet päästä itselle mieluisaan tehtävään. Vihtiläisten keskuudessa suosittuja palveluspaikkoja ovat Kaartin jääkärirykmentti Santahaminassa, Karjalan prikaati Vekaranjärvellä, panssariprikaati Parolannummella ja rannikkoprikaati Upinniemessä.

– Kutsunnat etenivät Vihdissä ripeästi. Päätökset olivat selkeitä, sillä ikäluokka oli tervettä ja kutsutut tiesivät mihin haluavat palvelukseen, kertoi majuri Seppo Tolppi, joka toimi kutsuntalautakunnan puheenjohtajana ja on asevelvollisuussektorin johtaja.

Ojakkalalainen Miska Kärävä (17) rannikkoprikaatiin Upinniemeen isänsä jalanjäljissä:

Menen Upinniemeen, jossa isänikin on suorittanut varusmiespalveluksensa.

Miska Kärävä

– Olen erittäin merihenkinen ihminen ja halusin laivastopalvelukseen Upinniemeen, jossa isänikin on suorittanut varusmiespalveluksensa. Alustava suunnitelma on astua palvelukseen 3.7.2023. Opiskelen tällä hetkellä Business Collegessa Helsingissä merkonomiksi.

Kirkkoniemen koululla oli paikalla myös Vihdin kunnan Etsivä nuorisotyö, jonka erityisnuorisotyöntekijät jututtivat kaikkia nuoria. Työntekijät etsivät sellaisia nuoria, joilla ei ole suunnitelmia kovin valmiina tulevaisuuden varalta.

– Kutsunnoissa on aina niitä nuoria, joille tulee esimerkiksi C-päätös, jolla vapautetaan palveluksesta. Autettavia nuoria tulee joka kerta, kertoi erityisnuorisotyöntekijä Pirjo Räsänen.

Puolustusvoimat pyrkii varmistamaan asevelvollisille mahdollisimman turvallisen kutsuntapäivän. Viime syksyn kutsunnoissa hyväksi todetut Covid-19-käytännöt on huomioitu myös tänä vuonna. Kutsuntatilaisuuksien määrää on esimerkiksi lisätty tai kutsuntapäivä on jaettu kahteen osaan kuten Vihdissä.

Kutsuntaoppitunnilla Kirkkonniemen koulussa kunnanjohtaja Erkki Eerola piti koronatilannetta silmällä pitäen tiivistetyn puheen. Kutsuvieraita tilaisuudessa ei ollut lainkaan. Vihtiläisiä sotiemme veteraaneja ei kutsuttu turvallisuussyistä paikalle. Veteraanien korkea ikä asettaa toki rajoituksia muutenkin. Kaikki käyttivät tottuneesti maskeja. Kutsuntatisuuden tarkoitus on määrittää asevelvollisten palveluskelpoisuus ja sen perusteella päättää palveluksesta.