Innovatiivinen kohtauspaikka kokoaa yhteen alan harrastajat.
Suomenlampaan villa on pehmeää ja helposti huopuvaa. Sitä ei saa hangata, eikä sitä saa pestä liian kuumassa. Kainuunharmaan villan väri vaihtelee valkeasta harmaan eri sävyjen kautta mustaan ja se on niin ikään pehmeää. Ahvenanmaanlampaan villa taas muistuttaa islantilaisen lampaan kaksinkertaista villaa.
– Molemmat ovat saariston lammasrotuja, Suomalainen villa -sivuston perustajat Anni Laitinen ja Jenni Vanhanen selittävät.
Laitisen ja Vanhasen vaikuttajamedia Suomalainen villa -verkkosivusto palkittiin hiljakkoin Uusimaa- 2022 -palkinnolla. Sivusto on innovatiivinen kohtauspaikka, joka kokoaa yhteen kotimaisten villalankojen myyjät ja ostajat, tarjoaa villatietoutta ja innostaa kuluttajia suomalaisten lankojen käyttöön.
Laitinen ja Vanhanen kertovat seuranneensa neulomiseen liittyvää keskustelua sosiaalisessa mediassa, ja kun jälleen kerran Facebookissa kyseltiin suomalaisten lankojen ostopaikkaa, alkoi tapahtua.
– Laitoin Jennille viestiä, että laitetaanko sivusto pystyyn. Jenni sanoi heti ”joo”, ja suhteellisen nopean aivoriihen tuloksena meillä oli 20 minuutissa domain varattuna, Laitinen nauraa.
Sivuston tarkoitus oli koota ja kerätä tietoa suomalaisesta villasta nettiin. Laitisen ja Vanhasen mukaan sivusto lähti nousuun niin nopeasti, että kyydissä oli vaikea pysyä.
Meille tarjottiin ostettavaksi jopa kehräämöä.
– Yhtäkkiä meillä oli Instagramissa ja Facebookissa kaksituhatta seuraajaa kummassakin. Yritys perustettiin siinä vaiheessa, kun meille alkoi tulla laskutettavaa, Laitinen ja Vanhanen kertovat.
Sivusto poiki nimittäin runsaasti erilaisia yhteydenottoja – myös kaupallisia yhteistyöehdotuksia.
– Meille tarjottiin ostettavaksi jopa kehräämöä, naiset nauravat.
Neulekirjaan artikkeli, messuesiintymiä ja erilaisia tapahtumia. Parin viikon päästä kaksikko matkustaa Uusikaarlepyyhyn puhumaan lampureille ja käsityöharrastajille. Verkossa pidettäviä kässämessuja suunnitellaan täyttä häkää.
Neulominen on nyt pop, ja lankoja on myyty ja myydään edelleen paljon enemmän, kuin ennen korona-aikaa. Tosin alan harrastajilla sekä Suomessa että ulkomailla on riesanaan materiaalipula. Erityisessä suosiossa ovat olleet islantilaisneuleet kirjoneulekuvioineen.
– Islantilaiset villalangat ovat nyt loppu myös Islannista. Neulepuikotkin ovat vähissä, Laitinen ja Vanhanen toteavat.
Koronan myötä lisääntynyt vapaa-aika ja koteihin erakoituminen on mahdollistanut sen, että neulomiselle on ollut tavallista enemmän aikaa. Käsillä tekeminen kiehtoo koneellistuvassa maailmassa ja tämä näkyy mm. käsityökurssien loppuunmyytyinä paikkoina.
Sekä käsityöt että yrittäjyys ovat Laitiselle ja Vanhaselle tuttuja. Laitinen kertoo työskennelleensä 16 vuoden ajan viestintäyrittäjänä ja neuloneensa lapsesta asti.
– Olen 9-vuotiaana neulonut ensimmäisen paidan itse. En edes muista, kuka minulle sen opetti, mutta tein paitoja jatkuvalla syötöllä, Laitinen nauraa.
Vanhanen puolestaan kertoo mummustaan, joka kehräsi lankaa ja opetti Satakunnassa Lavialla Iltamaan kylässä kehruuta.
– Siellä mä oon saanut oppini neulomiseen ja kangaspuilla tekemiseen. Sieltä tuli myös nimi omalle Iltamaa-yritykselleni, alun perin IT-insinööriksi kouluttautunut Vanhanen kertoo.