Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin hautausmaa: Uusi sirottelualue siunataan käyttöön

Vihdin hautausmaalla juhlitaan ensi sunnuntaina 10.10. uutta sirottelualuetta. Alueen siunaa käyttöön kirkkoherra Pekka Valkeapää. Tilaisuudessa on läsnä myös sirottelualueen rakentaneita hautausmaan työntekijöitä vastailemassa kysymyksiin.

Vihdin seurakunnan hautausmaalla Kanervamäki tarjoaa viimeisen leposijan tuhkatuille vainajille ja muistoalueita läheisille, joihin tuoda muistokukkia tai -kynttilöitä. Uusi sirottelualue, Leponiitty, sijaitsee Kanervamäen nurmikkotasanteella, lähellä Muualla lepäävien läheisten muistomerkin aluetta.

Leponiityn keskellä uljaana kohoavassa, Varpaissuon mustasta graniittikivestä tehdyssä muistomerkissä tulee olemaan sirottelualueelle siroteltujen vainajien nimiä. Muistomerkin kummallakin puolella on aseteltu luonnonkiviasetelmia vainajien tuhkille.

Leponiityssä sijaitseva muistelualue on kokonaan Vihdin hautausmaan kausityöntekijän, puutarhuriksi valmistuvan Jaana Hännisen käsialaa seurakuntapuutarhuri Janne Nummelan suunnitelmien pohjalta.

Hänninen aloitti tekemällä muistomerkin läheisyydessä olevia sirottelualueita toukokuussa. Myöhemmin kesäkaudella hän jatkoi muistelualuetta suunnitellen ja rakentaen. Jokaisen Leponiityn kiven Jaana on valikoinut kivi kerrallaan – sekä sovittanut ja sommitellut paikoilleen.

Kaikkiaan koko Leponiityn ja sitä ympäröivän nurmialueen rakentamiseen meni noin kuukausi. Samalla hiekkakäytävää on korotettu ja vanhaa nurmikkoa kuorittu ja korvattu uudella nurmikolla. Jaana kertoo Leponiityn olleen haastava ja mielenkiintoinen projekti, koska todella harva pääsee tekemään sirottelualuetta.

Sirottelu ja nimilaattojen asennus on mahdollista sulan maan aikana pääsiäisestä pyhänpäivään asti.

Omaiset valitsevat kivialueelta kohdan, mihin tuhka sirotellaan. Tuhkan voivat sirotella joko omaiset itse tai suntio. Sirottelun voi toteuttaa joko yhdessä omaisten kanssa tai ainoastaan seurakunnan työntekijöiden läsnä ollessa.

Sirottelun jälkeen tuhka huuhdellaan vedellä kivien väleistä kivihaudan pohjaan. Hautajaisjärjestelyjen yhteydessä omaiset voivat valita, haluavatko he vainajan tiedot nimilaattaan. Muistomerkkiin lisätään nimilaattoja saapumisjärjestyksessä.

Vihdin hautausmaan Kanervamäen uuden sirottelualueen siunaustilaisuus sunnuntaina 10.10.2021 klo 12 .