Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Nuuksion soiden ennallistamistyöt loppusuoralla

Kansallispuisto: Töitä tehdään paikoin reittien läheisyydessä.

Nuuksion kansallispuiston luonto on monipuolinen kokonaisuus. Metsähallitus tiedottaa, että Nuuksion kansallispuiston säilymistä luonnontilaisena edistetään kunnostamalla niitä osia kansallispuistosta, joita on aiempina vuosikymmeninä yritetty kuivattaa metsätalouskäyttöön ojittamalla. Ojien täyttäminen antaa paremmat mahdollisuudet alkuperäiselle suolla elävälle lajistolle.

Nuuksion ennallistaminen eli palauttaminen lähemmäs luonnontilaa tehdään osana EU:n rahoittamaa Hydrologia-LIFE-hanketta, josta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut, sekä osana ympäristöministeriön käynnistämää Helmi -elinympäristöohjelmaa. Laaja Hydrologia-LIFE-hanke pyrkii soiden, purojen ja lintuvesien turvaamiseen 103 kohteessa Natura-alueilla kautta Suomen vuosina 2017–2023.

Metsähallituksen Luontopalvelujen teettämät työt ovat alkaneet suoalueilla Vihdin pohjoisosissa. Ne etenevät seuraavien viikkojen aikana eri osissa kansallispuistoa niin Espoon, Kirkkonummen kuin Vihdinkin alueilla. Nuuksiossa ennallistettavat kohteet ovat pääosin pieniä korpia ja rämeitä.

Kansallispuistossa työskentelee kaksi kaivinkonetta, joista toisen avulla raivataan puustoa ojalinjoilta ja toisella täytetään ojat.

Ennallistamalla palautetaan luonnontilainen suolajisto takaisin Nuuksion alkuperäisille suoalueille. Ojittamisen seurauksena kasvillisuus kohdealueilla on muuttunut suolajistosta metsälajistoksi. Ojien täytöillä ja patoamisilla luodaan paremmat olosuhteet esimerkiksi suopursuille sekä eri sammallajeille.

– Ennallistaminen parantaa myös alueen vesistöjen tilaa, kun ojitetuilta alueilta humuksen ja ravinteiden kulkeutuminen alapuolisiin vesistöihin vähenee, kertoo tiedotteessa suunnittelija Helena Lundén Metsähallituksesta.

Ennallistaminen parantaa myös alueen vesistöjen tilaa.

Suunnittelija Helena Lundén

Ojien täytön yhteydessä raivatut puut jäävät arvokkaaksi lahopuuksi, josta myös useat sammallajit hyötyvät.

Kansallispuiston suot ennallistetaan nyt syksyllä 2021. Työt valmistuvat lokakuun aikana. Yhteensä Nuuksiossa täytetään ojia 9,6 kilometriä. Jo aiemmin kesällä ojia ennallistettiin kuuden kilometrin verran.

Nyt toteutettavat kohteet ovat viimeisiä, jotka pystytään Nuuksiossa tekemään kaivinkoneen avulla. Työn jälkien poistuminen vie muutamia vuosia.

Nuuksion kansallispuistoon jää edelleen joitakin ojitettuja soita, mutta nämä ovat nykyisin kaivinkoneella liian hankalasti saavutettavia kohteita. Jäljelle jäävät kohteet padotaan joko lihasvoimin tai ne jätetään palautumaan hyvin hitaasti luontaisesti.

– Nyt työohjelmaan on otettu kaikki mahdolliset ojanpätkät, jotka vielä pystyi toteuttamaan kaivinkoneella, Lundén toteaa.

Nuuksiossa töitä tehdään paikoin aivan reittien läheisyydessä. Töistä tiedotetaan maastossa olevilla tilapäisillä infotauluilla.

Reittiä pitkin voi töistä huolimatta kulkea, mutta kävijöiden on hyvä turvallisuuden vuoksi huolehtia siitä, että kaivinkoneen kuljettaja huomaa kulkijat.