Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelassa soi Vihdin kirkon kellot: Nummelan kellotapulista soitetaan Vihdin kirkon kellojen äänitallenteita

Nummelan seurakuntakeskuksen kirkonkellot soivat edelleen monta kertaa viikossa. Nummelan kellotapulista soitetaan Vihdin kirkon kellojen äänitallenteita. Nummelan seurakuntakeskuksen ja kirkon pääsisäänkäynnin yhteydessä sijaitseva kellotapuli erottuu hyvin pimeänäkin aikana, koska se on valaistu. Kirkonkellot ilmoittavat pyhäpäivän alkamisesta, kutsuvat jumalanpalvelukseen ja kertovat kuolinviestin. Kellot ovat soineet kautta vuosien samalla tavalla Kenelle kellot soivat? -listauksen mukaisesti.

Kirkonkellojen äänentoiston voimakkuudessa on otettu huomioon kellotapulin keskeinen sijainti Nummelassa ja viereisten asuintalojen läheisyys. Viimeksi elokuussa 2018 Vihdin ja Lohjan yhteinen terveystarkastaja on mitannut kirkonkellojen äänenvoimakkuutta eri kohdissa Nummelaa ja todennut desibelitasot normaaleiksi. Kellojen soittoäänen kantavuuteen saattaa vaikuttaa Nummelan keskustaan noussut asutus ja autoliikenteen määrän kasvu. Kirkonkellojen ääni ei ehkä kantaudu nyt yhtä pitkälle kuin aiemmin.

– Kirkoissamme soitetaan aina lauantaisin kello 18 ehtookellot, angeluskellot. Soitto muistuttaa pyhän eli sunnuntain alkamisesta. Sunnuntaisin Nummelassa soitetaan kirkonkelloja kolmesti: kello 11.00, 11.50, sekä jumalanpalveluksen päätyttyä, noin kello 13 aikaan. Juuri ennen jumalanpalvelusta kuultavia kelloja kutsutaan papinkelloiksi, eli ne ilmoittavat papin saapumisesta kirkkoon, Vihdin seurakunnan tiedottaja Outi Lähteenoja valaisee.

– Hautajaisissa Nummelassa soitetaan kirkonkelloja, kun siunaustilaisuus on ohitse. Mikäli omaiset toivovat, kirkonkelloja voidaan soittaa lisäksi siunaustilaisuuden alkaessa. Ennen hautajaisia soitetaan sanomakelloja vainajan muistolle omaisten toivomana arkipäivänä. Aina kun sanomakellot soivat, suntio on valmistellut kirkkosalin vainajan kunniaksi sytyttämällä alttarikynttilät palamaan. Omaiset voivat mennä kuuntelemaan sanomakelloja kirkkosalin rauhaan, Lähteenoja jatkaa.