Seuraatko Vihtiläiset-ryhmää, Vihtiläiset humanistit -ryhmää tai Vihtiläiset tapahtumat -ryhmää? Ryhmiä on myös negatiivisille vihtiläisille, Vihdin lukuisissa kylissä asuville, auttamishaluisille vihtiläisille, paikallispolitiikasta innostuneille vihtiläisille sekä luonnossa viihtyville vihtiläisille. Ryhmiä on mistä valita, mutta ryhmiä ei ole ilman ajan hermoilla eläviä ylläpitäjiä. Facebook-ryhmien ylläpitäjällä on iso työ ja vastuukin saattaa yllättää.
Facebookin Vihtiläiset-ryhmässä on liki 17 000 jäsentä. Näin ison ryhmän ylläpito vaatii paitsi osaamista, myös yleensä useamman ylläpitäjän.
– Meillä on ryhmässä hyvät ylläpitäjät, joiden välillä keskinäinen kemia toimii. Säännöt ja yhtenäinen linja on sovittu yhdessä ryhmän mielipiteitä kuunnellen. Helpoimmalla päästään kun tehdään kaikki, niin kuin sovittu on, Joonas Kairajärvi Vihtiläiset-ryhmästä sanoo.
Ylläpitäjät Kairajärvi, Merja Collanus, Saara Nyman ja Sini Wisniewska kertovat kuitenkin kuin yhdestä suusta, että Vihtiläiset-ryhmää on mukava moderoida. Vaikka mukana onkin ylläpitäjien sanoin lähes 17 000 tunteiden tulkkia, noudattavat vihtiläiset pelisääntöjä suhteellisen mukavasti. Ylläpitäjiin kuuluu myös Nina Paloheimo.
Joskus ylläpitäjien hyvää tarkoittava toiminta aiheuttaa närää, ja se kuuluisa sananvapauskortti vedetään esille.
– Me emme ole julkinen media, emme viranomaistaho, vaan yksityinen ryhmä, jonka hallinnointi on meille ylläpitäjille vapaaehtoistyötä muiden töittemme ohella. Se on joskus aiheuttanut väärinkäsityksiä, Nyman toteaa.
Muutama ryhmän jäsen on joskus erehtynyt luulemaan, että ryhmä on Vihdin kunnan ryhmä ja ylläpitäjät olisivat kunnan palveluksessa. Näin ei kuitenkaan ole.
– On myös arveltu, että ylläpito on saanut koulutuksensa Pohjois-Koreassa, Kairajärvi virnistää.
Säännöt on laadittu sen vuoksi, että ryhmä toimisi ja ajaisi sitä asiaa, mihin se on alun perin perustettu: Vihtiläiset-ryhmän punaisena lankana on Vihti ja meidän kaikkien vihtiläisten asiat. Yhteisenä päämääränä on se, että ryhmästä olisi iloa mahdollisimman monelle.
Jottei ryhmästä tulisi pelkkää yritysten mainoskanavaa, on päätetty että vihtiläiset ja naapurikuntien yritykset saavat mainostaa kahdesti kuukaudessa.
– Eri vaalit ja vaalien aika aiheuttaa ehkä eniten moderointityötä. Vaalien alla poliittista keskustelua väännettäisiin niin koirankakasta kuin puunkaadostakin, mutta ohjaamme poliittisiksi väännöiksi etenevät julkaisut Vihdin eri Politiikka-ryhmiin, ylläpitäjät kertovat.
Merja Collanuksen mukaan huumorilla pääsee kuitenkin aina pitkälle.
Facebookin algoritmit eivät kuitenkaan huumoria ymmärrä, vaan tietyt sanat jäävät niin sanotusti haaviin. Ennakoidakseen epämiellyttäviä yllätyksiä, myös ylläpidolla on käytössään avainsanahälytys.
Poliisin viestintäpäällikkö Leena Karhumäki muistuttaa myös poliisin olevan siellä missä ihmisetkin.
– Kaupunkiryhmien vihapuheista tehdään jonkin verran rikosilmoituksia, Karhumäki kertoo, ja mainitsee sosiaalisessa mediassa poliisin kohderyhmään kuuluvan erityisesti nuoriso.