Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alttoviulisti Atte Kilpeläinen ja Lohjan kaupunginorkesterin muusikoita korsertoivat Vihdissä ja Lohjalla

Hyvin kotoisa ja lämminhenkinen. Sellainen konsertti on luvassa Vihdin kirkossa perjantaina 29. lokakuuta, sanoo alttoviulutaiteilija Atte Kilpeläinen.

Aten ilta -nimisessä konsertissa esiintyy alttoviulistin itsensä lisäksi Lohjan kaupunginorkesterin muusikoita.

– Lohjan orkesteri on se yhteisö, jossa pääsin ensimmäistä kertaa soittamaan ammattilaisten kanssa vuosia sitten. Opin silloin hurjasti tulevasta ammatistani.

Nykyisin Kilpeläinen on Meta4 -jousikvartetin jäsen ja Helsingin kaupunginorkesterin alttoviulun äänenjohtaja. Hän oli kuitenkin vasta teini-ikäinen Lohjan musiikkiopiston opiskelija päästessään ensi kerran Lohjan kaupunginorkesterin riveihin.

Kilpeläinen sanookin, että Aten ilta -konsertit Vihdin kirkossa ja Lohjan Puu-Anttilassa ovat hänelle hyvin merkityksellisiä.

– Vaikka vuosia on vierinyt, on soittajistossa vielä monia lapsuuteni sankareita. On suuri ilo päästä musisoimaan heidän kanssaan!

Atte Kilpeläinen kertoo, että konsertissa esiintyy hänen kanssaan yhteensä kymmenen lohjalaismuusikkoa.

– Suurin teoksemme on Louise Farrencin nonetto eli siinä teoksessa kanssani on kahdeksan soittajaa.

Nonetto op. 38 on vuodelta 1849, ja Kilpeläinen kertoo ranskalaisen Louise Farrencin olleen elinaikanaan ihailtu säveltäjä, pianisti ja opettaja, jonka teosluettelossa on kolmen sinfonian lisäksi runsaasti kamari-, vokaali- ja pianomusiikkia.

Nonetto op. 38 -teoksen lisäksi konserteissa kuullaan amerikkalaisen Nico Muhlyn Big Time jousikvartetille ja lyömäsoittajalle sekä Johannes Brahmsin Sonaatti pianolle ja sellolle e-molli op. 38.

Konsertin avaa amerikkalaisen Muhlyn Big Time vuodelta 2012. Muhly on musiikissa vapaasti liikkuva säveltäjä, jonka yhteistyökumppaneita ovat yhtä lailla Björk ja Pekka Kuusisto kuin Englannin kansallisoopperakin.

Kilpeläinen kertoo, että Brahmsin e-molli-sellosonaatista luvassa on harvinainen, saksalaisen Heribert Breuerin sovitus.

– Kyseessä on sovituksen Suomen ensiesitys, joten on itsellenikin jännittävää, miltä se kuulostaa, koska yhtään levytystä en ole löytänyt. Nico Muhlyn Big Time on myös ensi kertaa Suomessa ja teos antaa mukavan mahdollisuuden orkesterin lyömäsoittaja Tuomo Lassilalle osallistua kamarimusisointiin, Kilpeläinen kertoo.

Konsertin ohjelma on Kilpeläisen suunnittelema.

– Sain valita ohjelman itse, mutta alusta lähtien kiikarissa oli kamarimusiikkiohjelmisto.

Kilpeläinen kertoo, että hänen syksyssään pääpaino on Helsingin kaupunginorkesterissa.

– Meta4:n konsertit ulkomailla ovat vielä hivenen haasteellisia pandemian vuoksi, Atte selvittää, – mutta viime kuussa kävimme Italiassa ja Slovakiassa ja tuplarokotettuina matkustaminen oli jo lähes normaalia. Kevät näyttää jo paljon vireämmältä – ja toki ehdimme konsertoida kotimaassakin tämän syksyn puolella!

Aten ilta to 28.10. klo 19 Lohjan Puu-Anttila ja pe 29.10. klo 19 Vihdin kirkko. Liput 15/20/25 euroa NetTicket.fi.