Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ViaDian ruoka-aputyö vaakalaudalla Vihdissä – tilojen puute saattaa kaataa uuden yhteistyöhankkeen

ViaDia Länsi-Uusimaan järjestämän ruoka-aputyön jatkuminen keinuu vaakalaudalla Vihdissä. ViaDia on järjestänyt ruoka-avun jakelua Nummelan keskustassa 12 vuoden ajan, mutta nyt toiminnan uhkaa torpata liian huonokuntoisiksi käyneet toimitilat. Nykyiset tilat Keskikujalla ovat kädenojennus Vihdin kunnalta, mutta jo purkukuntoiset.

– On välttämätöntä löytää uudet tilat, toteaa ViaDia senioritalon Yhdessä eteenpäin -hankkeen projektipäällikkö Satu Kulta.

Uusia tiloja on etsitty jo pidempään, mutta mikäli niitä ei löydy, ViaDian ruoka-aputyö nykymuodossaan loppuu.

Paikalliselle ruoka-avulle on kuitenkin tarve. Viime vuonna ViaDia järjesti ruoka-avun jakoa kolmena päivänä viikossa. Vuoden aikana ruoka-avulla oli noin 15 000 hakukertaa.

– Jonot ovat pitkiä. Ruoka-apua on hakemassa usein 100–150 ihmistä, kertoo Kulta.

Hän toivoo, että jonottamisesta voitaisiin tulevaisuudessa luopua ja ruoka-avun nouto järjestää esimerkiksi kauppa-muotoisena.

Ruoka-apuna jaetaan paikallisten ruokakauppojen lahjoittamaa hävikkiruokaa ja EU-ruokakasseja. Vihdissä ruoka-aputyötä tekevät ViaDian lisäksi muun muassa Vihdin evankelis-luterilainen seurakunta, Nummelan helluntaiseurakunta, Nummelan adventtiseurakunta ja Vihdin vapaaseurakunta ViaDian toimesta.

Seudun eri ruoka-aputoimijat suunnittelevat parhaillaan uudenlaista yhteistyötä, jonka toteutuminen riippuu uusien tilojen löytymisestä. Idea yhteistyöstä muodostui syyskuussa alkaneessa verkostokoulutuksessa, jossa alueen toimijat kohtasivat ruoka-apuaiheen äärellä. Syntyi idea yhteisestä ruokaterminaalista, joka toimisi ruoka-avun keskuksena.

– Tarkoitus olisi jakaa ruokaa terminaalista ja lisäksi jokainen taho voisi hakea ruokaa jaettavaksi omiin jakelupisteisiinsä, kertoo Kulta.

Nummelan adventtiseurakunnan pastori Sakari Vehkavuori kertoo, että toimintamalli on vahvasti leviämässä Suomessa. Hän toivoo, että yhteistyötä voitaisiin tehdä laajemminkin paikallisen liike-elämän, vapaaehtoistyön ja kunnan kesken.

Uusien tilojen löytämisen tekee hankalaksi se, että niiden pitäisi olla suurehkot ja sijainnin keskeinen. Neliöitä tarvitaan, jotta tilaa riittäisi kirpputoritoiminnalle sekä ruoan varastoimiselle ja jakelun järjestämiselle.

– Monet ruoka-apua tarvitsevat ovat eläkeläisiä ja liikkuminen on huonoa, kertoo Kulta.

Keskeinen sijainti tarkoittaa myös korkeampia kuluja, ja ViaDia tekee ruoka-aputyötä Vihdissä niukoilla resursseilla. Toiminta pyörii avustuksilla, hankerahoituksella ja ViaDia-tori kirpputoritoiminnan avulla.

Yhteistyötahot ovat esittäneet vetoomuksen Vihdin kunnalle ja pyytäneet tilapäistä apua, jotta ruoka-avun jatkuminen saataisiin turvattua. Lopulta tavoitteena on olla kulujen suhteen omavarainen.