Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Autopesuyrittäjiksi jo lukioikäisinä – Vihdin lukion Nuori yrittäjyys -kurssi tutustuttaa yrittäjyyden maailmaan

Vihdin Lukion toisen vuoden opiskelijat Anna Nieminen ja Sanni Kemppainen innostuivat koulun yrittäjäkurssilla autonpesualasta. Tyttöjen yritys on nimeltään Puhas Auto, ja liikeidea on juuri sellainen, kuin nimi antaa ymmärtää: puhasta tulee!

– Meille voi varata aikoja Facebookin tai Instagramin kautta ja ihan pian myös nettisivujenkin kautta. Nettisivut valmistuvat näinä päivinä, Nieminen ja Kemppainen kertovat.

Ja kertovat senkin, että yrityksellä on tyytyväisyystakuu. Ja senkin, että kaikki pesuasiakkaat ovat olleet tosi tyytyväisiä!

Vuosi yrittäjänä –ohjelma on teorian ja käytännön yhdistävä työkalu yrittäjyyteen. Se tarjoaa oppilaitokselle avaimet käteen -ratkaisun yrittäjyyden opettamiseen ja opiskelijalle hauskan työkalun yrittäjyyden ja työelämätaitojen oppimiseen.

Lukuvuoden alussa alkaneella kurssilla on opeteltu muun muassa liiketoimintasuunnitelman tekoa ja kirjanpitoa.

– On ollut tosi mielenkiintoista oppia yrityksen pitämiseen liittyviä asioita, Nieminen sanoo.

Sanni keksi, että siivotaan, ja mä keksin, että autoja.

Anna Nieminen

Vihdin lukion yrittäjäkurssilla on käynyt myös useita vierailijoita kertomassa omasta yrityksestään.

– Meillä kävi esimerkiksi Hiisi Homes, joka tarjoaa kodikkaita hotellihuoneita myös pidempiaikaisempaan tarpeeseen, nuoret yrittäjät kertovat.

Ohjelman opetussuunnitelman mukaan teoriatieto kytkeytyykin käytäntöön nimenomaan aitojen tilanteiden kautta. Osallistujat perustavat yksin tai ryhmässä oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen.

Tyttöjen liikeidean mukaan autot pestään asiakkaan kotona. Asiakkaalta tarvitaan vain vesiletku. Muut pesuvälineet sekä sisäpuhdistuksessa tarvittava imuri kulkevat yrittäjien matkassa pesupaikalle.

Ulkopuhdistus maksaa parikymppiä, täyden siivouspaketin saa hieman alle neljälläkympillä.

– Hintoja varten laskimme omat kulumme, joita tulee asiakkaan luo matkustamisesta sekä muun muassa pesuaineiden hankinnasta. Vertailimme myös muiden pesuyritysten hintoja, Nieminen ja Kemppainen selittävät.

Aloituskulut kuittaantuivat kahdella pesukerralla. Pesuista saatu palaute on ollut hyvää, ja hintataso on miellyttänyt asiakkaita.

-– Ennen kuin keksimme autopesuyrityksen, oli meillä aika paljon vaihtoehtoja ja ideoita. Ajattelimme myös, että kotisiivous- tai lastenhoitopalvelu olisi voinut toimia, mutta sitten mietimme, että mahtavatko ihmiset haluta kotiinsa nyt ketään, koska on koronaa, nuoret yrittäjät kertovat.

– Se meni kai niin, että Sanni keksi, että siivotaan, ja mä keksin, että autoja, Nieminen muistelee.

Muita kurssin yhteydessä perustettuja yrityksiä löytyy muun muassa parturialalta sekä vaatteiden tuunauksesta. Eräs yritys valmistaa avaimenperiä ja toinen upeita keppihevosia.

– Kaikilla menee kai ihan kivasti ja asiakkaita on riittänyt. Meillä on kurssilla tosi kiva ja kannustava ope, joka on innoissaan meidän yritysten puolesta. Ope tykkäilee kaikkien Instagram-päivityksistä ja muistaa aina kysyä käytävällä, että miten on mennyt, lukiolaiset hihkuvat.

Autojen pesun ohella Kemppainen kertoo harrastavansa musiikkia ja olevansa aktiivinen seurakunnan toiminnassa. Nieminen kertoo käyvänsä kuntosalilla ja viihtyvänsä myös koiran kanssa. Työkokemusta on kertynyt muun muassa hiihtokeskuksesta, jossa Nieminen on työskennellyt hissin antajana.