Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Palomiehet taltuttivat: Aggressiivinen mies tunkeutui vuodeosastolle Nummelan terveysasemalla – "Hän oli ehkä tullut hakemaan itselleen apua"

Nummelan terveysaseman vuodeosastolla koettiin uhkaava tilanne viime lauantai-iltana kello 20:n aikaan.

Nuorehko mies oli aggressiivinen ja käyttäytyi uhkaavasti vuodeosaston tiloissa, joissa oli viisi hoitajaa, 35 potilasta ja yksi omainen.

Mies tunkeutui rakennukseen ulko-ovesta, mikä laukaisi automaattisen palohälytyksen.

Ensimmäisinä paikalla oli kaksi palomiestä, jotka taltuttivat tunkeutujan, jolloin tilanne rauhoittui. Poliisikin tuli nopeasti, mutta ei ottanut tunkeutujaa kiinni, vaan tämä vietiin pois ambulanssilla.

– Mies jäi terveydenhuollon hoiviin, joten poliisi ei ole voinut aloittaa tapauksen tutkintaa, kertoo rikosylikonstaapeli Jukka Koivunen Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Lohjan poliisiasemalta.

Terveysasemarakennuksen omistaa Vihdin kunta, ja tiloja käyttää perusturvakuntayhtymä Karviainen. Karviainen ei halua kertoa tarkemmin, mistä ulko-ovesta tunkeutuja tuli.

Tunkeutuja oli aggressiivinen, mutta ei vaatinut hoitohenkilökunnalta mitään.

– Tilanne oli poikkeuksellinen ja uhkaava, toteaa Karviaisen terveyspalvelupäällikkö Joanna Koski.

– Mies oli ollut keskellä aulaa palomiesten ottaessa hänet kiinni. Mies ei vaatinut hoitohenkilökunnalta mitään; jäimme siihen käsitykseen, että hän oli tullut hakemaan itselleen apua.

Nummelan vuodeosasto on 37-paikkainen. Tapahtuma-aikaan henkilöstönä oli kaksi sairaanhoitajaa ja kolme lähihoitajaa.

– Henkilöstöllä on ollut jälkipuinti työterveyshuollon kautta: työterveyspsykologi veti tilaisuuden. Myös potilaille on tarjottu kriisiapua, mutta he eivät ole sitä halunneet, vaan ovat keskustelleet tapahtuneesta henkilökunnan kanssa, kertoo Koski.

Nummelan terveysasemalla ei ole yövartijaa. Miten on varmistettu etenkin vuodeosaston turvallisuus ilta- ja yöaikaan?

– Terveysasemalla on automaattinen hälytysjärjestelmä, joka kytkeytyy päälle öisin. Vuodeosaston ovet ovat aina lukittuina. Henkilökunnalla on käytössä hälytysnapit. Vartija tulee paikalle aina hälytettäessä, selvittää Koski.

– Henkilöstö on osallistunut Karviaisen yhteisiin turvallisuuskoulutuksiin. Perusturvakuntayhtymä Karviaisessa noudatetaan työpaikkaväkivallan toimintaohjetta.

Mitä tästä tapahtuneesta otetaan opiksi?

– Karviainen on parhaillaan päivittämässä yksiköiden toimintakortteja osana valmiussuunnitelmaa. Nykyiset ohjeet käydään läpi henkilökunnan kanssa ja arvioidaan jatkokoulutuksen tarve, vastaa terveyspalvelupäällikkö Joanna Koski.

Jos uhkaava tilanne olisi tapahtunut iltakymmenen jälkeen, paljonko henkilökuntaa olisi ollut vuodeosastolla?

– Yövuorossa kello 21.45–7 paikalla on kaksi hoitajaa.

– Päivävuorossa on 9–10 hoitajaa viikolla ja kahdeksan viikonloppuna. Iltavuorossa on kuusi hoitajaa.

Karviaisen Karkkilan terveysasemalla on myös yöaikaan hälytysjärjestelmä päällä. Hoitajilla on käytössä hälytysnapit, ja lisäksi käytävillä on hälytyspainikkeita.