Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihti mukana 15 kunnan Kielisaareke-hankkeessa

Ruotsinkieli: Nummela Skolan näkyvyyttä halutaan parantaa.

Vihti liittyi mukaan Kielisaareke-hankkeeseen elokuussa 2021. Kielisaareke on yksikielinen suomenkielinen kunta, jossa on ruotsinkielistä koulutusta. Suomessa on 15 kielisaareketta: Pori, Hyvinkää, Jyväskylä, Kerava, Kotka, Kouvola, Lahti, Nurmijärvi, Salo, Kaarina, Tampere, Hämeenlinna, Tuusula, Vihti ja Oulu. Kielisaareke-hankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi ja vahvistaa Suomen nykyisiä kielisaarekkeita ja edistää uusien kehittämistä. Hanke on kaksivuotinen.

Vihdissä toimii ruotsinkielinen ala-koulu Nummela skola Nummelan koulun yhteydessä Nummelassa. Vihdissä on myös ruotsinkielinen päiväkoti Daghemmet Aleksandra, joka toimii Hiidenrannassa.

– Mahdollisuus ruotsinkieliseen koulunkäyntiin ja päivähoitoon suomenkielisessä kunnassa voi olla ratkaiseva tekijä, kun monikielinen perhe päättää asuinpaikastaan. Siksi kielisaareketoimintaa voidaan pitää suomenkielisten kuntien valttina, kun tavoitteena on saada lisää kuntalaisia. Hankkeen avulla pyrimme saamaan enemmän näkyvyyttä ruotsinkielisen koulupolun mahdollisuudelle Vihdissä. Harva tietää, että meillä on ruotsinkielinen alakoulu ja päiväkoti. Toivomme kunnan parantavan ruotsinkielisen koulupolun näkyvyyttä muun muassa verkkosivuillaan. Koulussa ja päiväkodissa toivotaan myös, että heidät otetaan paremmin huomioon kunnan päätöksenteossa, sanoo nummelalainen kunnanvaltuutettu Heidi Seppälä (rkp).

Kielisaarekekoulutus on tietoinen valinta ja perheet sitoutuvat siihen vahvasti. Kielisaareketoimintaan liittyy perheitä, joilla on kullakin omat syynsä pitää ruotsin kieltä ja kulttuuria tärkeänä. Kielisaarekeyhteisö, jonka ytimessä ovat päiväkoti ja koulu, koostuu siten suomenruotsalaisista, kaksikielisistä, ruotsalaisista, pohjoismaalaisista, Ruotsissa asuneista suomalaisista, kielikylvyn käyneistä suomenkielisistä ja maahanmuuttajista, jotka valitsevat ruotsinkielisen koulupolun. Kielisaarekkeessa eri kieliryhmät kohtaavat luontevasti arjessa.

– Haasteita Vihdissä tuo se, että ruotsinkielisen opetuksen koulupolku päättyy 6.-luokkaan. Lähimmät ruotsinkieliset yläkoulut löytyvät Lohjalta. Moni vihtiläinen jatkaa Virkkalassa sijaitsevassa ruotsinkielisessä yläkoulussa. Koulukuljetuksissa olisi petraamisen varaa, sillä noin 25 kilometrin matkaan saattaa oppilailla kulua päivässä yli kolme tuntia, Heidi Seppälä huomauttaa.

Usein ruotsinkielisen koulun ja päiväkodin yhteydessä vaikuttaa ruotsinkielisiä yhdistyksiä, jotka yhdessä koulutuksen kanssa luovat ruotsinkielisen tilan muuten suomenkieliseen ympäristöön. Vihdissä koululla ja päiväkodilla on aktiivinen vanhempainyhdistys. Kielisaarekeyhteisö parantaa osaltaan kuntalaisten viihtymistä.

– Etelä-Nummelan koulukeskuksen valmistuttua ruotsinkielinen koulu ja päiväkoti muuttavat tähän rakennukseen. Talosta tulee kaksikielisyyden monitoimitalo. Kaikki talossa toimivat saavat tilanteesta synergiaetuja. Toivomme aktiivista yhteistyötä suomenkielisten kanssa, Seppälä toteaa.

Kuuntele Eva Roosin ruotsinkielinen videotervehdys alta.