Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikkuminen osaksi arkea sopimuksella: Arkiliikkumissopimus tehdään toimintakyvyn ylläpitämiseksi

Perusturvakuntayhtymä Karviainen aloittaa arkiliikkumissopimusten tekemisen vuoden 2022 alussa tilapäisen kotihoidon arviointi- ja kuntoutusjaksolla oleville asiakkaille. Arkiliikkumissopimus tehdään yhteistyössä kotihoidon, osastojen ja kuntoutusyksikön kanssa asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Toimintakyvyn ylläpitäminen tai parantaminen edistää kotona pärjäämistä. Arkiliikkumissopimus on konkreettinen ja yksilön tarpeet huomioiva tapa kytkeä liikkuminen osaksi ikäihmisten arkiaskareita ja vahvistaa siten lihasvoimaa, tasapainoa ja toimintakykyä. Tavoitteena on tehdä arkiliikkumissopimus kaikille tilapäisen kotihoidon kuntoutusjakson asiakkaille.

Arkiliikkumissopimusten määrää seurataan Karviaisessa suhteessa tilapäisen kotihoidon arviointi –ja kuntoutusjaksolla olevien asiakkaiden määrään. Asiakkaan tulee saada tarvitsemansa yksilölliseen toimintakykyarvioon perustuvat hoito- ja palvelusuunnitelmassa sovitut ja kirjatut palvelut.

Kotihoidon toiminta perustuu kuntoutumista ja toimintakykyä edistävään työtapaan, jossa tavoitteena on tukea asiakkaan omia voimavaroja selviytyä arjessa. Kotihoidon toiminnan sekä prosessien kehittämisellä ennaltaehkäistään tehostettuun palveluasumiseen ja laitoshoitoon siirtymistä.

Kotihoidon palveluita tarvitsevat uudet asiakkaat menevät ensin tilapäisen kotihoidon arviointi– ja kuntoutusjaksolle. Jos palvelua on tarve jatkaa, siirtyy asiakas säännöllisen kotihoidon asiakkuuteen. Suuri osa asiakkaista siirtyy kotihoidon palveluihin sairaalajaksolta kotiutuessaan. Sujuvat kotiutusprosessit edistävät sairaalapaikkojen tehokasta ja joustavaa käyttöä.

Karviaisen kotiin annettavien ympärivuorokautisten palveluiden tavoite on tukea ja auttaa asiakkaita selviytymään omatoimisesti kodissaan. Säännöllisellä kotihoidolla tarkoitetaan jatkuvaa hoidon ja hoivan tarvetta. Tilapäinen kotihoito tarkoittaa lyhytkestoista kotihoitoa yksittäisinä käynteinä tai lyhytaikaista arviointi- ja kuntoutusjaksoa. Kesto voi olla maksimissaan 8 viikkoa.