Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Vihtiin kaivataan liikuntaluokkaa, mutta resurssit eivät riitä – “Urheiluluokka mahdollistaisi, ettei koulu kärsi urheilun hinnalla”

Vihdin Nummelanharjun koulussa oli liikuntaluokka 2010-luvun alkuun asti. Ensin lopetettiin kieliluokka, sitten liikuntaluokka ja viimeiseksi matematiikkaluokka. Nummelanharjun koulun nykyinen rehtori Katri Lappalainen muistelee luokkien lopettamissyyksi koko koulun oppilasmäärän pienentymisen, minkä takia painotusluokkien lopettaminen nähtiin ajankohtaiseksi.

Osa vihtiläisistä kuitenkin kaipaa urheiluluokkaa takaisin Vihtiin. Mitä hyötyjä yläkoulun urheiluluokka toisi liikunnanopettaja Janina Bergman?

Bergmanin mukaan luokka olisi avain nuorten urheilijoiden harjoitusten ja koulun yhteensovittamiseen.

– Urheiluluokan avulla urheilijoille saataisiin lukujärjestyksen sisälle aamutreenit siten, että on mahdollisuus treenata kaksi kertaa päivässä. Monet lajit vaativat sitä jo yläasteikäisiltä, Nummelanharjun koulussa opettava Bergman selittää.

Bergman kertoo, että aamuharjoitusten ansiosta myös harjoitusten välinen palautumisaika saataisiin riittävän pitkäksi. Aamuisin nuorilla olisi lajikohtaiset harjoitukset ja iltapäivällä oman seuransa harjoitukset - omasta lajista riippumatta.

– Kaikilla urheiluluokkalaisilla alkaisi oppitunti samaan aikaan aamuharjoitusten jälkeen esimerkiksi kello yhdeksän, jolloin omat harjoitukset voisivat olla kahdeksasta yhdeksään, Bergman avaa.

Niin kauan, kun säästötoimet jatkuvat, ei ole näköpiirissä perustaa Vihtiin liikuntaluokkaa.

Bergman on saanut muutamia yhteydenottoja vihtiläisseuroilta, jotka haluaisivat pitää aamuharjoituksia urheilijoilleen. Jotkut seurat pitävät niitä jo, jolloin oppilailla menee harjoitukset ja oppitunnit päällekkäin. Nyt poissaolot on ripoteltu “sinne tänne”, oppilaiden eri luokkien oppitunneille.

– Koska jokaisella nuorella on erilainen lukujärjestys, niin aamuharjoitukset menevät pakosti jonkun oppilaan oppitunnin päälle, Bergman avaa ja jatkaa, että urheiluluokka mahdollistaisi sen, ettei koulu kärsisi urheilun hinnalla.

Bergman pelkää, että urheilevat nuoret ajetaan jo yläkoulussa muualle opiskelemaan, kun oma kotikunnan koulu ei tarjoa harjoittelumahdollisuutta. Hänelläkin on oppilaita, jotka käyvät aamutreeneissä Vihdin ulkopuolella, kuten Espoossa.

– Meidän liikuntapaikkamme täällä Vihdissä ovat äärettömän hyvät. Koulujen olisi helppo tehdä seurayhteistyötä lajista riippumatta, Bergman sanoo.

Bergman painottaa, ettei puhu liikuntaluokan perustamisesta erityisesti Nummelanharjun kouluun, vaan johonkin kunnan yläkouluista, esimerkiksi Nummelaan, kirkonkylään tai Otalammelle. Koko kunnan asia liikuntaluokan perustaminen onkin tänä päivänä, kertoo opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki. Painotusluokkien uudelleen aloittamiseen liittyy kuitenkin paljon ratkaistavia seikkoja.

– Niin kauan, kun säästötoimet jatkuvat, ei ole näköpiirissä perustaa Vihtiin liikuntaluokkaa tai muitakaan painotusluokkia, Hyvämäki harmittelee.

Hyvämäki kertoo, että perusasioiden kuten sopivien luokkakokojen ja laadukkaan erityisopetuksen on oltava kunnossa, ennen kuin painotusluokkien perustamista voidaan miettiä.

Kaikilla kunnan yläkoululaisilla pitää olla mahdollisuus hakeutua urheiluluokalle, joten ylimääräisiä resursseja veisi pääsykokeet sekä mahdolliset koulukuljetukset. Lisäksi on huomioitava oppiainekohtainen tasapuolisuus. Hyvämäki pitää epäreiluna ainoastaan yhden oppiaineen painotuksen tarjoamista.

– Mielestäni kaikkia aineita pitäisi tarjota tasapuolisesti. Vihdissähän ei ole A2-kieltä, ja siitäkin on tullut minulle kyselyitä, Hyvämäki sanoo.