Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi majakka-aiheista ilmaiselokuvaa Nummelassa sunnuntaina

Suomen Majakkaseura tuo sunnuntaina 14.11. Sota ja majakat -aiheisen elokuvapaketin Nummelaan.

Tapahtuma alkaa työväentalolla kello 15. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Majakkaseura järjestää samalla myyjäiset majakoilla tekemänsä kunnostustyön ja historian tallentamisen hyväksi. Tilaisuudessa on maskisuositus.

Uutuutena seura esittää 54 minuutin elokuvansa Majakoiden ja luotsien Porkkala sodassa ja rauhassa. Se kertoo Kirkkonummen Porkkalan saariston luotsi- ja majakanvartijaperheiden elämästä yli sadan vuoden aikana, aina Krimin sodasta Porkkalan miehitykseen.

Erityisesti elokuvassa seurataan Åhmanin luotsiperheen vaiheita. Perhe joutui lähtemään sotaa ja lopulta Porkkalan miehitystä eli vuokrausta pakoon muualle.

Lisäksi elokuvassa on ainutlaatuista materiaalia Kallbådan majakan sota-ajasta. Sotamies Unto Keskisen ainutlaatuiset valokuvat ja muistelmat löytyivät elokuvaa ja sitä edeltänyttä kirjaa tehtäessä. Elokuvassa sota-ajasta kertoo myös majakan nykyinen isäntä Veikka Gustafsson.

Elokuvassa aikaansa Porkkalan Rönnskärin viimeisenä luotsivanhimpana muistelee myös inkoolainen Gunnar Nordström, 91.

Toisena elokuvana tilaisuuksissa nähdään kolme vuotta sitten valmistunut Bengtskärin tarina. 40 minuutin elokuvasta noin puolet käytetään kuuluisaan Bengtskärin taisteluun, jota elokuvassa muistelee kaksi jo edesmennyttä taistelun sankaria.

Bengtskär-elokuva päättyy valoisaan nykyaikaan, jossa jo kerran hylätty Bengtskär on kunnostettu ja toimii vilkkaasti. Mukana on majakan yrittäjien Paula ja Per Wilsonin haastattelut.