Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Museo muuttaa kunnantaloon – paikallishistoriaan paneudutaan tulevaisuudessa tarinoiden kautta

Pikkupappilaan saapuessaan ihmiset ovat sanoneet, että tulee ihana fiilis. Kuin saapuisi menneeseen aikaan. Haluaisimme kunnantalolle sen saman vau-fiiliksen. Se on yksi Vihdin hienoimmista rakennuksista, jugend-aikainen ja keskellä kirkonkylää. Tämä ei ole helppoa, mutta se on mahdollista.

Näin sanoo Vihdin museonjohtaja Heidi Tammelin. Hän kysyy, mitä ihmiset lomalle mennessään lähtevät katsomaan, ja antaa vastauksen.

– Museoita ja vanhaa rakennuskulttuuria. Vanhan rakennuskannan kunnostaminen edistää matkailua ja markkinointia. Ruotsissahan tämä on jo oivallettu.

Vihdin Museo muuttaa maaliskuussa vuonna 1 911 valmistuneeseen Vihdin kunnantaloon. Tarkkaa avajaispäivämäärää ole vielä tiedossa.

– Joka tapauksessa avaamme vuoden 2 022 aikana.

Hän muistuttaa, että vasta osa kokoelmasta on pakattu. Tiedonhaut ja museokauppa ovatkin avoinna ainakin joulukuuhun asti.

Kuka sitten tekee varsinaisen muuttotyön?

– Minä ja Matti muutetaan, Tammelin sanoo ja virnistää.

Museolla on apunaan jonkin aikaa myös Vihdin kunnan remonttipartio.

– Mutta osa tavarasta on sellaista, ettei se ole ihan laatikkoon ja menoksi -tyyppistä, vaan mm. kotiseutu- ja valokuva-arkistoa. Toinen seikka on, miten ne pakataan ja vielä löydetäänkin laatikoista, museoamanuenssi Matti Mäki täydentää.

Pelkästään kirjallisuutta museolla on noin 6 000 nidettä, paperikuvia reilut 30 000. Niistä murto-osa on digitoitu.

Uusissa tiloissa on sekä mahdollisuuksia että haasteita. Kunnantalon rakenteista löytyneen kreosootin takia osa tiloista suljettava. Tilat eristetään ja lukitaan, koska varoja korjaamiseen ei ole löytynyt.

Vanhan kunnantalon ulkokuori on myös kunnostamatta.

Kiinteistönhuoltajan mukaan rakennuksessa on tapahtunut parikin vesivahinkoa. Tekniikan, kuten ilmastoinnin, käyttöikä alkaa olla lopussa. Tiloihin on saatu näyttelyiden mahdollistamiseksi kuitenkin mm. pistorasioita.

Museon arkistoja ei voi sijoittaa minne tahansa. Pohjakerros on onnettomuusaltis niin vesivahingon kuin tulipalon takia. Yläkerrasta taas puuttuu varauloskäynti ja henkilöhissi.

Perusnäyttelyssä 200 neliön tila kutistuu 60 neliöksi. Tämä tarkoittaa jotakin aivan uutta.

– Vihdin historia ei muutu mihinkään, mutta lähestymme tulevaisuudessa sitä tarinoiden kautta. Nostamme perusnäyttelyyn kiinnostavia, unholaan painuneita henkilöitä ja kohtaloita, jotka ovat olleet vaikuttamassa Vihdin kehittymiseen, Tammelin kertoo.

Museonjohtajaa ajaa eteenpäin paitsi arvokkaan rakennuksen säilyttäminen, myös sen saaminen kaikkien vihtiläisten omaksi paikaksi.

– Haluamme luoda mm. Muistojen kuusijuhlan kaltaisten tapahtumien kautta yhteisöllisyyttä.

Kirjastona aiemmin toiminutta suurta juhlasalia käytetään jatkossa vaihtuvan näyttelyn ja tapahtumien tilana.

– Nyt juhlasali palautuu siihen käyttöön, johon se tehtiin alun perinkin, Mäki iloitsee.

Museon toiminnot sijoittuvat saman katon alle. Kunnantalon aulatilaan saadaan vihtiläisille oleskelutila, museokauppa, parhaassa tapauksessa myös matkailuinfo.

Pihamaalle Mäki ja Tammelin ovat kaavailleet mm. konsertteja, istutuksia, kahvikärryä ja markkinatapahtumia. Tavoitteena on paitsi rakennuksen, myös kirkonkylän elävöittäminen.

Kirkonkylän joulunavajaisissa 26.11. Vihdin Museolla Pikkupappilassa elävää musiikkia, joulupukki, valoeläimiä, museokauppa, jouluaskartelua ja tarjoiluja. Pihalla poniratsastusta ja avotulinnuotio.