Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siunauskappelin ulkokuori nivoo toiminnot yhteen: "Kantava idea on "tila -tilassa" -ajatus"

Vihdin hautausmaalla sijaitseva siunauskappeli puretaan vakavien kosteusvaurioiden vuoksi. Rakennuksen toiminnoille on selkeä tarve ja uuden kappelin suunnitteluprojekti on käynnissä. Nykyisen Vihdin siunauskappelin tilalle on tulossa yhdistetty siunauskappeli- ja monitoimirakennus. Rakennuttajana hankkeessa toimii Vihdin seurakunta ja pääsuunnittelijaksi hankkeeseen on nimetty arkkitehti Laura Paunila.

– Uuden rakennuksen suunnittelussa on haluttu kiinnittää erityistä huomiota rakenneratkaisujen terveellisiin ja pitkäikäisiin valintoihin ja sisäilman laatuun. Suunnittelussa on haettu mallia myös perinnerakentamisesta, rakenteet ovat muovittomia, hengittäviä ja ilmanvaihdossa hyödynnetään painovoimaista mallia. Rakennuksesta halutaan toteuttaa vihtiläisille laadukas ja kestävä, Paunila kertoo Vihdin seurakunnan verkkosivuilla.

Vihdin hautausmaan vanhassa kappelissa kerrosneliöitä oli noin 320 ja tiloissa toimi vainajiensäilytys, kappelisali sekä muutama huonetila. Uudessa rakennuksessa kerrosneliöitä on noin 265 ja tiloihin sisällytetään muun muassa kappelisali, aulatilat, wc-tilat, vainajiensäilytystila, vainajan näyttötila, hautausmaan henkilökunnan sosiaalitilat, puutarhurin vastaanottohuone, varastotila ja tekniset tilat. Kokonaisuus on toteutettu hyvin kompaktisti ottaen huomioon useat eri toiminnot. Neliöt on käytetty tehokkaasti painottaen rakentamisen kustannustehokkuutta varmistaen samalla tilojen toimiva mitoitus sekä esteettömyys.

Laura Paunila kertoo, että sunnittelupähkinä oli sovittaa yhteen ehjäksi arkkitehtuurilliseksi kokonaisuudeksi erityyppiset ja -henkiset toiminnot kuten sosiaalitilat, vainajiensäilytystila ja kappelitilat. Kantavaksi ideaksi muodostui “tila tilassa” -ajatus.

– Kappelirakennukselle ominainen korkea ulkokuori nivoo esteettisesti toiminnot yhteen saman ulkokuoren alle. Sali on avointa tilaa kattoon asti ja avoin tila jatkuu koko rakennuksen matkalta myös sosiaali- ja vainajiensäilytystilojen yläpuolella. Sosiaali- ja vainajiensäilytystilat ovat tilaan sijoitetut matalammat kuutiot.