Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

ELY-keskus siirtää teitä Vihdin kunnan vastuulle: "Kustannusvaikutukset riippuvat siitä, missä kunnossa tie on kaduksi muuttuessaan"

Vihdin kunta pitää Uudenmaan ELY-keskuksen perusväylänpidon määrärahatasoa erittäin huolestuttavana. Kunnan lausunnon mukaan tiestön kunnon rapistuminen johtaa ajan mittaan yhä isompiin kertaluonteisiin investointikustannuksiin.

ELY-keskus on siirtämässä tulevaisuudessa lisääntyvässä määrin maanteitä Vihdin kunnan hoitamiksi kaduiksi. Tähän prosessiin tulee kunnan lausunnon mukaan sisällyttää siirrettäväksi kyseisen maantien perusparantaminen niin, että kehittämisinvestointikustannukset eivät siirtyisi täysimääräisesti kunnalle vaan korjausvelka kuitattaisiin ennen osuuksien ylläpitovastuun siirtymistä kunnan vastuulle.

– Vihdin kunnan alueen tieverkosta suuri osa on ELY-keskuksen hallinnoimia maanteitä. Kunta näkee asian niin, että myös valtateitä alempi maantieverkko tarvitsee kunnossapitotoimia. Viimeisin kunnossapitotoimi ELY:n toimesta tehtiin Jokikunnantielle vuonna 2020. Muitakin tarpeellisia kohteita olisi, toteaa Vihdin kunnan tekninen johtaja Matti Kokkinen.

Vihdin kunnalle määrärahakysymys näyttäytyy konkreettisesti niin, että maantieverkon korjaukset etenevät verkkaisesti.

– Asiasta keskustellaan ELY:n ja kunnan välisissä säännöllisissä tapaamisissa ja yhtenä ongelmana on keskustelujen mukaan käytössä olevat määrärahat. Tämä on keskeinen tekijä kunnostusten käynnistymisen kannalta. Toki ymmärrämme sen, että ELY:n vastuulla on laaja alue ja kohteita on paljon eri puolella. Tämä käy ilmi myös ELY:n tiepidon suunnitelman liiteaineistoista, Kokkinen jatkaa.

Vihdissä ELY: hallinnoimia teitä on siirtymässä kunnan vastuulle jollakin aikataululla. Vihdin kirkonkylässä sijaitseva Helsingintie Valtatie 25:n liittymästä Olkkalantien liittymään on siirtymässä kunnan vastuulle. Nummelassa Asemantie Valtatie 25:n liittymästä Nummelan keskustaan on tällä hetkellä ELY:n ylläpidossa, mutta siirtyy tulevaisuudessa kunnan vastuulle. Asemantie on siirtymässä kunnan vastuulle siinä vaiheessa, kun Asemantien eritasoliittymä toteutetaan.

Valtateitä alempi maantieverkko tarvitsee myös kunnossapitotoimia.

Tekninen johtaja Matti Kokkinen

– Kunnossapitovastuun siirron kustannusvaikutukset riippuvat siitä, missä kunnossa tie on kaduksi muuttuessaan, Kokkinen sanoo.

Asemantien vaarallisen suojatien siirtotyöt lähemmäs Nummelan keskustaa siirtyvät kevääseen. Alunperin siirtotöiden oli määrä alkaa loppuvuodesta. Suojatiellä on näkymäesteitä, joiden vuoksi suojatie siirretään turvallisempaan paikkaan.

– Urakkasopimus on solmittu. Töiden käynnistyminen talvea vasten sisältäisi tilapäisten järjestelyjen osalta monenlaisia riskejä. Työt siirtyvät kevääseen.

Kunta esittää lausunnossa, että Pyölintien, Haimoonraitin ja Haimoontien perusparantaminen tulisi lisätä kohteiksi tienpidon suunnitelmaan. Kevyenliikenteen verkon kehittäminen myös ELY:n hallinnoimien maanteiden yhteyteen olisi tarpeen. Kevyenliikenteen väyliä kaivataan etenkin Vanhan Turuntien rinnalle sekä tieltä lähtevälle tielle Tervalammen suuntaan.

– Tärkeä yhteistyöteema on joukkoliikenteen ylläpitäminen ja kehittäminen. ELY-keskus on tärkeä yhteistyökumppani liikenteen, ympäristön ja elinvoiman saralla, Kokkinen sanoo.