Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talviuintikausi avattiin Vihdissä – Huhmarin Huurteiset avasivat saunan 1,5 vuoden tauon jälkeen

—Inhoan hikeä, ahtaita paikkoja, joissa on paljon ihmisiä. Inhoan myös kylmää, ja inhoan saunaa! Ja täällä minä olen, nummelalainen Mari Tanskanen innostaa kylmänarkojakin henkilöitä aloittamaan avantouintiharrastuksen.

Iloiset uimarit Tanskanen ja Tuula Eränkö aloittelivat lauantaina avantokautta pitkän koronatauon jälkeen aikaisimpien joukossa.

—Ihanaa! Aivan ihanaa, ystävykset huudahtavat kuin yhdestä suusta, kun kysytään tunnelmia uimaan pääsemisestä pitkän tauon jälkeen.

Palojärven sauna oli peräti 1,5 vuotta yhtäjaksoisesti korona-aikana kiinni, sillä erittäin pienessä saunassa tauti olisi voinut levitä helposti. Nyt paikalle saapujilla pitääkin olla kaksi rokotusta.

Tanskanen kertoo, että tuntuu kuin olisi työviikon lopettajaiset. Avannossa rentoutuu, virkistyy ja nivelvaivat kaikkoavat.

Illalla meillä on vielä puolison kanssa oma sauna.

Varpu-Leena Malmgren

Eränkö ja Tanskanen ovat jo vakiokasvoja saunalla. Kaksikko on uinut Huhmarissa 6-7 vuotta. He ovat tunteneet toisensa lapsuudesta lähtien, käyneet ratsastus- ja rippileireillä samaan aikaan.

—Näin aikanaan lehtijutusta, että Tuula oli täällä uimassa. Sitten menin Lanzarotelle. Siellä tuuli oli tuivertanut uima-altaan ihan kylmäksi, mutta kokeilin silti uida. Siitä tulikin niin hyvä olo! Päätin sitten aloittaa avantouinnin. Soitin Tuulalle, että hei, nyt minä lähden myös. Tulin kokeilemaan, ja jäin kerrasta koukkuun, Tanskanen kertoo.

Palojärven rantasauna on suosittu avantouintipaikka. Parhaimmillaan piskuisessa saunassa on ollut 17 uimaria. Se on niin paljon, että suuren osan on pitänyt seistä.

Tällä kertaa nummelalainen Tuula Karttunen on lämmittänyt saunan.

—Tulin tänne tänään ensimmäisenä, kun sanottiin, että tarvitaan lämmittäjää.

—Nyt tänne on mukava myös tulla, kun kunta on laittanut tien aika ihanaksi. Aiemmin sade vei aina siitä hiekkaa.

Miltä tuntuu päästä uimaan nyt, 1,5 vuoden tauon jälkeen?

Mukavalta, Karttunen vastaa. Lause jää kesken, kun kirkonkyläläinen Marianne Laattanen hihkuu ”Ihanalta!” pukuhuoneesta verhon takaa.

Laattanen sanoo, että käy uimassa mieluiten Palojärvellä.

—Moksissa on niin kapoinen tie, ja se on aivan pimeä talvella. Siksi uin mielellään täällä.

Nummelalainen Varpu-Leena Malmgren on uinut avannossa jo 20 vuotta. Hän on puuhamies Markku Vuoren ohella yksi pitkäaikaisimmista kävijöistä Huurteisten saunalla. Vuorella alkaa ensi vuonna taas 26. uintivuosi.

—Käyn ensin aina vedessä, sitten menen saunaan. Tykkään oikein kuumista löylyistä, niin kuin siellä nytkin on. Nyt tässä laiturilla tuntuu, ettei ole kylmä ollenkaan. Kun täältä lähtee, on semmoinen tosi ihana olo. Se rentouttaa aika hienosti, Malmgren kuvailee.

Tämä on Malmgrenille tänä syksynä jo viides kerta: hän aloitti uimisen heti, kun tuli lupa.

Tänne on kiva tulla, ja lauantai sopii päivänä hyvin. Illalla meillä on vielä puolison kanssa oma sauna, suureksi saunomisen ystäväksi paljastuva Malmgren kertoo.