Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Pienet hevostallit vaikeuksissa: lannan vastaanottajia on vaikea löytää

Hiidenveden ja Siuntionjoen kunnostushankkeissa jatkettiin vuonna 2021 hevostallien ympäristöneuvontaa. Neuvontakäyntejä kohdistettiin tänä vuonna enemmän yksityisiin talleihin ja myös pieniin toimijoihin. Hankkeita ja neuvontaa koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (Luvy).

– Tallin omistajien kanssa keskustellessa tuli ilmi, että lannan vastaanottajia on ollut hankalaa löytää, kertoo Luvyn ympäristöneuvoja Kirsi Mansilla.

– Erityisesti pienillä, alle viiden hevosen talleilla lannankierrätys on ongelma, varsinkin jos ei ole omaa peltoa, jonne lantaa voi levittää.

Luvyn ympäristöneuvoja kävi tänä vuonna yhteensä 18 hevostallilla. Käyntejä tarjottiin 31 tallille. Neuvontakäynneistä saatu palaute oli positiivista ja käynti koettiin tarpeellisena.

Vuonna 2020 neuvontaa kohdistettiin isoihin talleihin, joilla oli yritystoimintaa.

Neuvonnan tarkoituksena oli tuoda talleille lisätietoa lanta- ja jätehuollon sekä jätevesien huomioimisesta ja muistuttaa nitraattiasetuksen sekä muun lainsäädännön vaatimuksista. Samalla neuvontakäynneillä kerättiin tietoja, joiden perusteella voidaan arvioida tallien yleistä tilannetta ja merkittävimpiä ympäristöhaasteita.

Tallien ympäristöhaasteet liittyivät enimmäkseen lantaan ja sen käsittelyyn. Yleisimpiä toistuvia puutteita olivat lantalan betonisen kuormauslaatan sekä lannan levitykseen tarvittavan lakisääteisen ravinneanalyysin puuttuminen. Betonisen kuormauslaatan tarkoituksena on varmistaa koneiden pääsy lantalan edustalle kelistä riippumatta. Se myös estää lannan sekoittumisen maahan ja leviämisen ympäristöön kuormaustilanteessa. Osassa talleista lantalat olivat täynnä.

Hevostallineuvonta jatkuu Hiidenveden ja Siuntionjoen valuma-alueilla vuonna 2022. ”Ohjeita hevostalleille ympäristöasioiden ja lupien hoitoon”-oppaaseen on koottu tietoa hevostallien lantahuollosta, lainsäädännöstä, jätehuollosta ja jätevesistä. Opas, esite ja lisätietoa löytyy Vesientila-sivustolta.